Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solängsskolan populärt val

GÄVLE
När föräldrar och elever själva får välja är det Solängsskolan i Gävle som står högst i kurs. Av totalt 75 elever hittills i år har 31 ansökt om en flytt dit.

Annons
Däremot tycks Stenebergsskolan inte vara särskilt populär.
Sedan några år tillbaka har föräldrar och elever en viss möjlighet att välja skola inom kommunen. I första hand gäller att barnen ska gå på den skola som ligger närmast. Men i mån av plats kan de välja någon annan kommunal skola.

Olika anledningar
Orsakerna till varför eleverna vill byta skola varierar. En hel del anger att barnen vantrivs eller blir mobbade. Vanligt är det också att eleverna har syskon eller vänner på andra skolor.
En genomgång av skolkontorets statistik visar att hittills i år har totalt 75 elever ansökt om att få börja en annan skola. Några få har ansökt om en flytt under förra terminen, de flesta till det läsår som just börjat.
Söderskolan är en F-6-skola och när eleverna ska börja sjuan är det Stenebergsskolan som gäller.
Inför det här läsåret hade dock tolv elever på Söderskolan ansökt, och beviljats, att få börja på en annan skolan - de allra flesta på Solängsskolan.
Solängsskolan är överlag ett populärt val. Tidigare har skolan haft svårt att ta emot fler elever på grund av mycket stora klasser men just nu finns det utrymme i alla årskurser utom nian, berättar Gunilla Strandgren, rektor för F-6.
Alla elever som har sökt till skolan har också fått plats. Undantaget är till förskoleklassen som är helt full.
- Med tanke på att jag har förlorat ett antal barn till Engelska skolan har jag kunnat ta emot alla som sökt till fyran, femman och sexan.
Att Solängsskolan är så populär tror hon till största delen beror på att skolan har ett gott anseende sedan långt tillbaka i tiden.
- Det är en bra skola med höga krav. Vi har också en mycket intresserad föräldragrupp som vi får mycket stöd från. Sedan är det en mycket lugn skola även om jag därmed inte har sagt att den är helt utan problem, säger Gunilla Strandgren.
Till Nynässkolan har tio elever ansökt om en flytt, endast två har fått plats. Där är klasserna redan stora och de enda som får plats är de som bor i närområdet.
Stenebergsskolan har tappat några elever och i höst skulle de tolv eleverna från Söderskolan egentligen ha börjat där.

Trenden har vänt
Men Ingegerd Håkansson, biträdande rektor vid skolan, tycker inte att detta märks särskilt mycket eftersom skolan har mycket inflyttning och utflyttning. Hon tror inte heller att Steneberg har dåligt rykte.
- Jag har varit här i tre år nu och jag tycker att vi har lyckats vända trenden här. Jag tycker inte att vi betraktas som en sämre skola.

KARIN BERGKVIST