Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solceller kan bli Norrsundets framtid

Tillverkning av solceller kan ge 60 nya jobb i Norrsundet. Gävle kommun, länsstyrelsen, Region Gävleborg och Stora Enso vill starta en förstudie för att få igång tillverkning i industriell skala.
– Vi tror så mycket på det här att vi är beredda att satsa pengar, säger Britt-Marie Edfelt, avdelningschef på länsstyrelsen.

Länsstyrelsen satsar två miljoner kronor på studien, som ska utreda förutsättningarna för att få igång produktion i den gamla massafabriken i Norrsundet. Stora Enso bidrar också med pengar till förstudien. Initiativet kommer från Gävle kommuns näringslivsavdelning, som ansvarar för etableringskontoret i Norrsundet.
Det finns också utomstående intressenter, men vilka de är vill Britt-Marie Edfelt vänta med att berätta om. På måndag ska planerna presenteras närmare vid en presskonferens i Norrsundet.
Förstudien ska granska möjligheterna att etablera, driva och utveckla verksamheten. Enligt Britt-Marie Edfelt kan solcellstillverkningen ge effekter också på annan verkstadsindustri i länet, och också för högskolan.
Bedömningen så här långt är att satsningen kan ge 60 jobb, om alla planer går i lås.
– Förhoppningsvis kan det på sikt ge mer, säger Britt-Marie Edfelt.