Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solceller kan bli Norrsundets framtid

Tillverkning av solceller kan ge 60 nya jobb i Norrsundet. Gävle kommun, länsstyrelsen, Region Gävleborg och Stora Enso vill starta en förstudie för att få igång tillverkning i industriell skala.
– Vi tror så mycket på det här att vi är beredda att satsa pengar, säger Britt-Marie Edfelt, avdelningschef på länsstyrelsen.

Annons

Länsstyrelsen satsar två miljoner kronor på studien, som ska utreda förutsättningarna för att få igång produktion i den gamla massafabriken i Norrsundet. Stora Enso bidrar också med pengar till förstudien. Initiativet kommer från Gävle kommuns näringslivsavdelning, som ansvarar för etableringskontoret i Norrsundet.
Det finns också utomstående intressenter, men vilka de är vill Britt-Marie Edfelt vänta med att berätta om. På måndag ska planerna presenteras närmare vid en presskonferens i Norrsundet.
Förstudien ska granska möjligheterna att etablera, driva och utveckla verksamheten. Enligt Britt-Marie Edfelt kan solcellstillverkningen ge effekter också på annan verkstadsindustri i länet, och också för högskolan.
Bedömningen så här långt är att satsningen kan ge 60 jobb, om alla planer går i lås.
– Förhoppningsvis kan det på sikt ge mer, säger Britt-Marie Edfelt.