Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solstekt räls gav förseningar

Solsken gjorde att tågen i går kväll fick åka långsamt mellan Skutskär och Furuvik. Det varma vädret hade orsakat skador på spåren.

Vid 20-tiden i går kväll sänktes tågens hastighetsbegränsning från 130 till 30 kilometer i timmen mellan stationerna Skutskär Norra och Furuvik Södra på Ostkustbanan.

En skada på rälsen till följd av det varma vädret var orsaken.

– Vi brukar kalla det en utknäckning. När stålrälsen värms upp expanderar metallen vilket i värsta fall kan leda till att spåren släpper från marken. I det här fallet hade det inte hunnit gå så långt, säger Jonas Bengtsson, pressinformatör vid Banverket.

Hastighetssänkningen, som medförde förseningar på ungefär fem minuter, genomfördes för att garantera att skadan inte skulle förvärras och medföra en stängning av tågsträckan.

– Det här händer då och då. Det är inte särkilt vanligt på nyare järnvägar med betongslipers, men desto vanligare när man använt slipers av trä, säger Jonas Bengtsson.

Under natten ska Banverket ha åtgärdat skadan varför hastighetsbegränsningen ska ha tagits bort inför dagens tågturer.