Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som ett fint pensionat

GÄVLE
- Det är som ett fint pensionat i Dalarna, säger Rune Hjelm.
Han och hustrun Maily har precis ätit sparrissoppa och plättar på Villa Milbo, kommunens avlastning för anhöriga.

De brukar åka hit på en lunchutflykt ibland och båda tycker att det känns bra att komma till Hille, träffa personalen och de andra gästerna. För 80-åriga Rune Hjelm innebär besöket också ett avbrott i ansvaret att vara sin hustrus minne. Hon drabbades av demens i samband med sin första hjärnblödning för elva år sedan.
På frågan vad det är hon glömmer svarar hon:
- Allt.
- Men att städa och greja kommer jag ihåg i detalj, säger hon.

Gifte sig 1977
Hon har haft parfymeri Rouge i stadshuset och berättar att hon rest som säljare för Elizabeth Arden, Helena Rubinstein och Ellen Betrix.
- Jag skulle ha haft läppstiftet, utbrister hon vid fotograferingen.
Också Rune har varit säljare.
De hade båda var sitt äktenskap bakom sig när de träffades och 1977 gifte de sig.
Även om de gör saker tillsammans, som att gå på ordensträffarna, känner Rune Hjelm att han också behöver hämta kraft på egen hand för att orka räcka till för dem båda. I augusti ska Maily Hjelm stanna en vecka på Villa Milbo medan han hittar på något på egen hand.
- Jag kanske tar en båtresa och kopplar av.
Han lovordar anhörigstödet och har redan börjat planera för julfirande på Villa Milbo.
De flesta som bokar rum stannar så länge de får, tio dagar. Det berättar Birgitta Apelgård och Pia Färnlund på Villa Milbo. De öppnade i maj och har inte kommit igång för fullt än. Så här i sommartid har de ibland bett att få flytta fram vistelser.

En utlämnad grupp
Anhöriga är en utlämnad grupp och de har fått ett stort gensvar berättar de.
Den tveksamhet många känner brukar försvinna efter ett besök. Det kan handla om rädsla för nya ställen när man sällan är borta från det hem som blivit ens trygghet eller skuldkänslor för att man låter någon annan hjälpa maken.
- Ibland ber de nästan om ursäkt för att de bara ska vara hemma. De har dåligt samvete, men det är okej att bara vara hemma, berättar Pia Färnlund.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se