Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som i Långbens husvagn...

Någon timme tar det för teatertältet att gå från hopvikt trailerpaket till 14 meter hög spelplats. Förebilden är Janne Långbens husvagn, berättar tältskaparen Krister Lindgren. Första hyresgäst är Folkteatern.

Trailern är specialbyggd i Kilafors. Vid tältresning öppnar man taket, fäller upp tältet och ut teleskopbenen med hjälp av hydraulik och fjärrkontroll, berättar Krister Lindgren, som också är skådespelare på Varietéteatern. Sedan krävs bara lite småpyssel. Janne Långbens fiffiga husvagn som visas i SVT på julafton nämns mer än en gång under Folkteaterns tältvernissage.

– Det är den som är inspirationen, säger Krister Lindgren.

I fem år har han jobbat för att det lättuppsatta tältet ska bli verklighet.

Idén fick han av att ha haft svårt att hitta lokaler där de ville spela och tung tältresning.

– Jag tänkte att då får man bygga ett som bygger sig självt.

Tillsammans med en ingenjörsstudent som gjorde sitt examensarbete konstruerade han tältet och har sedan slitit för att hitta pengar och tillverkare.

Folkteatern har följt arbetet och är första hyresgäst. Premiär för teatertältet blir det i Bergsjö i september med Brechts Den kaukasiska kritcirkeln, som sedan turnerar i länet.

I går passade skådespelarna på att testa akustiken, men tältrepetitionerna börjar först efter semestrarna.

– Det är en häftig akustik, tycker skådespelaren Aja Rodas och jämför det med ett kyrkorum.

Hon ser fram emot att få spela i tältet.

Tältet syns på långt håll med sina 14 meter. Krister Lindgren hoppas att det skapar nyfikenhet, lockar till att se vad som händer därinne och därmed lockar fler till teatern. Teater har en missvisande stämpel som svårt, tycker han.

– Om folk går hit i stället för att se på Let´s Dance, då är det en seger, säger han.

Och tillägger att han inte har något emot underhållningsprogrammet.