Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som motvikt till "dålig läktarkultur" – församling bildar snäll hejarklack

Könsord, svordomar och tillmälen hör inte hemma på en läktare. Det menar Betlehemskyrkans församling i Gävle som nu bildar en snäll hejarklack.
– Mottot är "bara älska, inte hata", säger pastor Niklas Björklund.

Annons

TV: Hör klacken träna ramsor och jubla

Tanken är att hejarklacken ska bli en motvikt till det som Niklas Björklund kallar "dålig läktarkultur". Han kommer själv från Helsingborg och håller i första hand på Rögle i ishockey och HIF i fotboll, men när Brynäs och Gefle IF möter andra motståndare hejar han på Gävlelagen.

Ifjol stod han i bortaklacken på Gavlevallen när Gefle IF tog emot HIF. Före matchen eller i en paus kom GIF:s damer in på planen, men i stället för att hylla skrek bortaklacken: "Ut med hororna".

Det blev droppen för Niklas Björklund.

– Jag vill kunna ta med min åttaårige son på fotboll för att han ska få uppleva stämningen och känslan på ståplats utan att han ska behöva höra sådana saker, säger Niklas Björklund.

Sedan dess har GIF-klackens agerande under matchen mot Östersund orsakat ett polisingripande. En IFK Göteborg-supporter har också kastat ett knallskott mot Malmö FF-spelaren Tobias Sana.

– Ofta är det ett fåtal personer som inte sköter sig och ställer till det för alla andra supportrar. Det behövs någon som står upp för en positivare läkarkultur. Jag hoppas att vi kan få ihop en liten glad klack på 15-20 personer, säger Niklas Björklund.

Ska man inte få leva ut lite känslor när man går på en match?

– Absolut. Vi är inte emot känslor, men frågan är hur man lever ut dem. Vi ska försöka göra det på ett snyggt sätt.

Vilken typ av matcher kommer ni att gå på?

– Vi håller på Gävle-lag, så det är fotboll, hockey och kanske innebandy. Både stora och små lag.

Läs mer: Stökigt i GIF-klacken under Östersundsmatchen – polis fick ingripa

Tv: Polisen om Sky Blues: "Vi ska inte slåss med varandra, det är absurt"