Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommar, sol och abborre

Annons

Abborren trivs när vattnet kommer upp i lagom badtemperatur. Det är nu vi går in i den härliga tiden med det bästa abborrfisket från stränder och bryggor, eller från båt vid någon grynna.

I förrgår kväll fiskade äldsta grabben med några kompisar i Testeboån nedströms Vävaren och fick flera fina abborrar. Själv fiskade jag häromkvällen tillsammans med yngsta sonen och en kompis från båt på Lundbosjön. Vi fick också skapligt med abborre. Efter att jag är klar med denna artikel blir det en tur med båten på Trödjefjärden, för att se om även abborrarna vid kusten är på hugget. Det kommer förhoppningsvis att serveras stekt abborrfilé här hemma ikväll.

Några tips på platser för att fiska abborre är: Skansbanken i Testeboåns mynning, Marskärsudden vid Utvalnäs och klipporna vid badet i Vårvik. Att ta en tur till Limön och ta med metspö kan jag också varm rekommendera.

441 laxar har fångats i Älvkarleby under juni, med en dag kvar av månaden. I juni 2008 fångades 336 laxar.

Det är en rejäl ökning, men ändå en förvånansvärt liten sådan med tanke på att drivgarnsfisket i Östersjön inte längre existerar. Fisket med drivgarn i Östersjön, som var tillåtet till och med 2007, tog alltid den största delen av laxen.

Hundra millimeter regn fick vi under juni, och det kom väl tajmat. Vattenföringen i mitt egna lilla skötebarn, Testeboån, var innan regnet på väg att bli kritiskt låg. Tack vare nederbörden har nu vi nu i stället en för årstiden ovanligt hög vattenföring.

Under fjolåret såg vi det första tydliga tecknet på att laxen faktiskt är på väg tillbaka till Testeboån. Var det en engångsföreteelse, eller kommer det att bli en trend som fortsätter?

Mycket glädjande har årets första laxar redan fångats i fällan för uppvandringskontroll i Strömsbro. Dessutom har säkert flera laxar hoppat över dammen vid sidan av fällan. Så mycket vatten har det faktiskt varit. Trots att Strömsbro kraftverk är i drift denna sommar så har det runnit mera vatten i den naturliga fåran än igenom kraftverket. Ifjol kom de första laxarna en månad senare än i år.

Från att ha varit helt borta ur Testeboån på grund av vattenkraftsutbyggnad och andra problem så ser det mycket lovande ut nu för laxen i Testeboån. Det positiva resultatet av de fiskevårdsåtgärder som utförts i ån hade vi i och för sig räknat med skulle börja visa sig 2004, men det var först ifjol som det blev en markant ökning av antalet lekvandrande stora laxar i Testeboån.

Intresset för hur det går med arbetet för laxen i Testeboån intresserar många. Lax väcker alltid stor uppmärksamhet. Jag tror det beror på att den är en så stark symbol för ett levande vatten. Kan laxen leva där innebär det att många andra av åns innevånare också sannolikt har goda förutsättningar till att fortleva i ån. Dessutom är laxen kung i ån. Den är störst, starkast och vackrast.

Gör gärna ett besök vid forsen i Strömsbro. Det är väldigt vackert och lummigt där nu. Förutom chansen att få se lax så kan jag nästan lova att du får se kungsfiskare. Just nu är det bråda dagar för kungsfiskarna. Ungarna behöver mycket mat. De vuxna fåglarna är ständigt ute på jakt efter småfisk. Boet har de nedströms forsen i Strömsbro, men fånga småfisk till ungarna och sig själva gör de uppströms forsen.

Okej, laxen ökar i Testeboån. Men hur är det med fisket efter lax, är det okej att fiska lax i ån nu? Det är en fråga jag ofta får, och så här ligger det till: Det finns alltjämt endast lite lax i ån. Det vi har nu kan vi likna med ett startkapital. Någon avkastning att ta ut finns definitivt inte. Samma sak gäller för såväl öring som harr i Testeboån.

Om det någonsin kommer att bli någon avkastning att plocka ut får framtiden visa. Tillsvidare får vi se arbetet för fisken i Testeboån som ett rent naturvårdsprojekt, och glädjas åt att det nu börjar ge resultat.

Fiske är i och för sig lite speciellt. Det går att fiska utan att tära på bestånden. Vi kan släppa tillbaka den fisk vi fångar. Då blir det ett så kallat catch & release-fiske. Det är en förvaltningsmodell som globalt idag börjar bli mer regel än undantag vid vatten med vilda bestånd av lax, öring och harr.

Catch & release är inte helt okomplicerat det heller. Forskning visar att dödligheten bland återutsatt fisk ökar med stigande vattentemperatur. Är det över sjutton grader i vattnet stiger dödligheten markant. Orsaken är att fiskens neutralisering av mjölksyran efter den stress som uppstår försvåras av att syreupptagningen blir sämre med stigande temperatur. Även fiskemetod och hantering vid återutsättningen påverkar dödligheten i hög grad.

Det som gäller i Testeboån idag är alltså glasklart. Ingen lax, öring eller harr som fångas får behållas. Att fiska i ån är däremot tillåtet. Kompletta regler för fisket får du när du köper fiskekort.

Fiskereglerna är en mycket viktig del av fiskevården. De måste hela tiden anpassas efter fiskbestånden och fisketrycket.

Sommarens vattenundersökningar är igång, och det är extra mycket undersökningar som ska göras denna sommar. I måndags kunde du i GD läsa om länsstyrelsens inventering av flodpärlmusslor i Rännsjöbäcken, som är ett biflöde till Testeboån strax uppströms Ockelbo. Utöver flodpärlmusslor ska fiskbestånd, dammar, vandringshinder för fisken och markanvändningen intill vattendragen och annat inventeras. Detta är en del av arbetet med vattenförvaltningen enligt EU:s vattendirektiv. Det är tillika viktiga delar i vården av våra fiskbestånd. Vattendirektivet kommer med andra ord få stor betydelse för den framtida fiskevården.

Enligt EU:s vattendirektiv ska alla medlemsländer göra så kallade statusklassningar av sina vatten, det vill säga bedöma hur vattnen mår. Vattendirektivet ska leda till att våra vatten ska uppnå god ekologisk status senast år 2015. I december fastställs vilka åtgärder som måste göras för att nå målet.

– Vi är fem personer som kommer att biotopkartera vattendrag i sommar. Det är flera tiotals mil som behöver undersökas, berättar Leena Tuomola på länsstyrelsens miljöanalysenhet.

Av naturliga skäl får vi fiskare en unik kunskap om hur det står till med våra vatten. Känner du till något som påverkar ditt fiskevatten negativt, och som du förmodar att inte länsstyrelsen känner till, så är dina iakttagelser mycket välkomna. För att komma med i den första arbetscykeln så ska du höra av dig till länsstyrelsen senast 1 september. Enklaste sättet att yttra sig är på länsstyrelsens hemsida. Sök dig till sidorna om ”Vattendirektivet” och ”Hitta ditt vatten”.

Nu, och fram till den 7 juli, finns en utställning om vattenförvaltning och vattendirektivet på Gävle stadsbibliotek. Där och på www.vattenmyndigheterna.se kan du lära dig mer om det viktiga vattenarbetet.

BERNT MOBERG

Skriver om fiske i GD