Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaren hjälper mig att tydligare se Gud

Dåvarande, på 1860-talet, domkyrkoorganisten och tillika director musices i Uppsala, Jacob Axel Josephson skrev år 1861 bland annat följande text som blev till en psalm med musik efter självaste Wolfgang Amadeus Mozart, den Österrikiske tonsättaren:

”O vad jorden nu är skön klädd i sommardräkten, Känn i skog, på äng, på sjön milda friska fläkten, ljuva dofter fågelsång, Mänska höj ock Du din sång....

Skulle ej min själ, min mun honom offer bringa, helig sång av hjärtats grund till Gud ära klinga. Är vår jord så rik på fröjd, o hur blir då himlens höjd! ”

J.A. Josephson hjälper mig, kanske även dig, att förstå att det finns något utanför den verklighet och värld som vi kan se i tiden här och nu en värld utanför tiden här det vi kallar evigheten.

Sommaren hjälper mig, att tydligare se Gud, liksom den världskände naturälskaren och naturkännaren Carl von Linné gjorde. ”Jag såg liksom Gud på ryggen, att jag hisnade ” sa han när han var där i naturen

Vi har anledning att höja och stämma upp vår lovsång till Guds ära i tacksamhet för allt det sköna som vi får uppleva trots, som vi tycker, det alltför myckna regnandet och de kyliga vindarna emellanåt..

Visst känns det skönt, känner jag, att få tacka någon för det sköna och vackra som jag åter sett och ser när jag gått och går där i Guds sköna skapelse.

Det talar om gudomlig kärlek till sin skapelse, människorna, djuren och naturen. Det uppfordrar oss också att vara rädda om miljön och den oroande klimatförändringarna.

Kanske du också, funderar på att när det finns så mycket rikt och skönt här på jorden hur ska det då inte bli i himlens höjd? Carl David av Wirsén skriver i en psalmstrof psalm 201 v 5:

”Då må förblekna sommarns glans och vissna allt fåfängligt; min vän är min och jag är hans vårt band är oförgängligt. I paradis han huld och vis mig sist ska omplantera, där intet vissnar mera.”

Några funderingar i härlig sommartid från

Roland Ericsson, sjukhuspastor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare