Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaren – höjdpunkt för cykeltjuvar

Under juni, juli och augusti stjäls cyklar som aldrig förr.

Gävle är hårt drabbat, och ofta kan det vara ligor som ligger bakom.

– Under vissa helger och nätter kan det försvinna många cyklar från ett litet område. De dyra modellerna säljs sedan vidare, säger Lennart Proos, inspektör vid Gävlepolisen.

2008 stals det 352 cyklar under sommarmånaderna i Gävle kommun. Årets siffra ser ut att bli likartad, och värst drabbat är centrala Gävle, följt av Brynäs och Sätra.

– Egentligen är alla områden där det vistas mycket folk riskabla att ställa sin cykel i, säger Lennart Proos.

Han menar att det finns två olika typer av personer som ligger bakom stölderna.

– Dels kan det vara någon som spontant snor en cykel, kanske efter en utekväll på stan. Dels kan det vara organiserade ligor, säger han.

Genom att bära in ett gäng cyklar i en skåpbil behöver tjuvarna inte få upp låset på plats. I lugn och ro kan sedan låset avlägsnas och ramnumret slipas bort. Cyklarna fraktas sedan bort och säljs i en ny stad där inga ägare kan upptäcka dem.

– Det gäller att ha ett bra lås, och helst en stöldmärkning. Då har man bättre chanser att få behålla cykeln, säger Lennart Proos.

Trots stöldligor hamnar många cyklar hos hittegodsavdelningen på Jägargatan i Gävle. Ofta är det frågan om övergivna cyklar som privatpersoner själva lämnar in. Eller också har någon ringt in och tipsat, och så har cykeln därefter hämtats upp.

Ungefär en tredjedel av alla cyklar hämtas ut av sin ägare. Resten går ut till försäljning.

– Damsnurror från 50-talet är helt klart populärast just nu. Folk kan vara här precis när vi öppnar för att få tag i en sådan, säger en i personalen.

Ett sätt att minska stöldbegärligheten är att göra som studenterna vid Stanford University i USA. Där ordnas varje år en de-beautifying day. Helt enkelt går det ut på att göra cykeln så speciell och konstig att ingen tjuv kan tänkas vilja stjäla den.