Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens vikarier är klara

GÄVLE
Bemanningscentrum ser med tillförsikt på semesterperioden.
De 400 vikariaten inom äldreomsorgen är tillsatta.

- Nu ser det rätt så bra ut, säger Eva Thurfjell, projektledare på Bemanningscentrum.
Men hon tillägger att det alltid brukar hända en del, framför allt under slutet av sommaren, som gör att det blir ont om vikarier.
Några avgränsade semesterperioder har inte Omvårdnad, men regeln är att minst hälften av den ordinarie personalen måste vara i tjänst.
Semestrar innebär en extra belastning för Omvårdnad som med sina drygt 3 000 anställda även i vanliga fall har ett stort vikariebehov.

Stor frånvaro
En mätning under april inom hela Omvårdnad visar att frånvaro kortare än tre månader på grund av sjukdom, semester, sjuka barn eller utbildning motsvarade 244 heltidstjänster.
Drygt hälften täcktes med timvikarier, en fjärdedel av övertid och en fjärdedel av frånvarotiden klarade sig personalen utan vikarie.
Förutom de vikarier Bemanningscentrum anställer har hemtjänstgrupper och äldreboenden själva anställt cirka 200 vikarier.
De har alla erfarenhet eller utbildning och Eva Thurfjell uppskattar att det även gäller runt 70 procent av de som Bemanningscentrum förmedlat.
Runt 1 100 personer sökte vikariat inom äldreomsorgen och 200 till enheten för personer med funktionshinder.

ANNA BAGGE