Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobb lönar sig dåligt

SANDVIKEN
Sandviken betalar 22 kronor i timmen för kommunala sommarjobb för gymnasieungdomar. Det är näst sämst i landet.

Annons
Men kommunalrådet Stefan Hedin tycker att kritiken är orättvis.
- Vi profiterar inte på ungdomar.
Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, presenterade i går sin årliga rapport om hur mycket betalt sommarjobbande ungdomar får i landets olika kommuner. Kartläggningen visar att tio kommuner betalar 30 kronor eller mindre i timlön.
I genomsnitt är lönen 42,85 kronor.
SSU anser att en rimlig ersättning skulle ligga kring 50 kronor i timmen och om sommarjobben ersätter ordinarie anställd personal ska lönen givetvis vara avtalsenlig, anser ungdomsförbundet.
Sandviken får en bottennotering på listan men enligt Stefan Hedin är det missvisande.
Sandvikens kommun erbjuder ett antal sommarjobb varje år som ungdomar kan söka. Det kan bland annat vara inom äldreomsorgen eller som parkarbetare. Dessa arbeten ger avtalsenlig lön.

Alla erbjuds syssla
Men det finns dessutom ett politiskt beslut som fattades i mitten av 1990-talet om att erbjuda alla gymnasieungdomar feriesysselsättning.
- Vi beslutade om det eftersom det var så många som hörde av sig till oss om sommarjobb. Vi hade stora kullar på gymnasiet då, runt 2000 elever, och bara hälften fick jobb, säger Stefan Hedin.
Enligt honom ersätter den typen av jobb som ungdomarna garanteras inte några "riktiga" arbeten. Ungdomarna får arbeta eller praktisera på olika arbetsplatser, för det mesta inom föreningslivet, i sex timmar per dag i tre veckor. För det får de 2 000 kronor.
- Det är istället för de studiebidrag ungdomarna inte får under sommaren. Det här innebär en ren kostnad för oss. Vi betalar ut två till 2,5 miljoner kronor varje år för det här, i ren ersättning till våra ungdomar.

Ska se över jobben
Han säger dock att kommunen efter SSU-larmet ändå ska se över sommarjobben för gymnasieungdomar. Om inte annat för att ett nytt statligt beslut kommer att ge elever ett extra studiebidrag under sommaren. Dessutom har intresset för de kommunala sommarjobben minskat.
- I stället för att erbjuda alla ungdomar den här garantin kanske vi ska erbjuda några hundra stycken riktiga sommarjobb istället. Vi kommer att se över det här under den närmaste veckan.
I Gävle erbjuds ungdomar tio dagars sommarjobb med 45 kronor i timmen.
Hofors har 100 sommarjobb med 35-45 kronor i timmen.
Ockelbo har i år 30 sommarjobb inom bland annat vård och turism som betalar 35 kronor i timmen.

Karin Bergkvist
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se