Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarkväll utan tillstånd

Årets Sommarkväll i Gävle har framstått som klappat och klart. Men tillstånd saknas. Polisen, som ska godkänna arrangemanget, fick läsa i tidningen att det blir av.

I går blev nyheten offentlig. Nära nog uträknat hade Sommarkväll rest sig på nio och blir av för femte året i sommar. På Sommarkväll i Gävles hemsida publicerades i dag följande meddelande: ”Välkommen till ytterligare fyra sommarkvällar i juli. Den 6, 13, 20 och 27 juli arrangeras Sommarkväll på Slottstorget i Gävle.” Modigt kan tyckas, då arrangörerna ännu inte sökt tillstånd hos polisen. Faktum är att polisen inte ens informerats om att Sommarkväll skulle bli av. GD talade i går eftermiddag med Solveig Kållberg Lempke, områdeschef för polisen i Södra Gävleborg och den som arrangörerna ska söka tillstånd hos. - Jag har inte haft någon kännedom alls om det här. Det som jag fått höra var att den inte skulle bli av. Nu hoppas jag att de skickar en ansökan så snart som möjligt.

Att det slås fast att Sommarkväll flyttar till Slottstorget gör inte saken bättre för polisens del. Flytten är motiverad av köpmännens önskemål, och är inget som efterfrågats av polis. När Solveig Kållberg Lempke får frågan om det finns fördelar med flytten så blir hon tyst en lång stund och säger sedan. - Det är en annan trafiksituation runt Slottstorget än vad det är runt Stortorget.

När GD når Gävle Centrumsamverkans Eva Olsson låter hon meddela att Centrumsamverkan inte längre är huvudansvarig för arrangemanget. Hon hänvisar till Alec Ahlenius, vd för Nöjespoolen, som ansvarar för Sommarkvälls evenemang. Varför är det ingen som informerat polisen eller sökt tillstånd hos dem? - Bra fråga, det måste jag kolla upp. Jag ske bege mig till kontoret direkt, säger Alec Ahlenius. Är det något som borde ha gjorts? - Självklart. Jag ska ta tag det här nu och försöka ta reda på vad som gått fel.

Johan Ronge johan.ronge@gd.se