Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarskola går lekande lätt

I två veckor går nu ett femtiotal åttondeklassare i sommarskola.

De ska få hjälp av gymnasielever i matte, svenska och engelska för att bli behöriga till gymnasiet.

Det har funnits sommarskola i Gävle i ungefär tio år. I sin nuvarande form är man nu inne på det fjärde. I år är det första gången man håller till på Sörbyskolan. Tidigare har sommarskolan varit förlagd till Stora Sätra.

– Det här är en möjlighet för elever som har svårt att nå godkänt i något av kärnämnena att komplettera med det som fattas, säger Sörbyskolans rektor Pontus Andersson.

Det är ett tjugotal gymnasielever som nu hjälper ett femtotal ungdomar som ska börja nian. De har i princip fått sommarjobb som lärare, och får betalt som ett kommunalt sommarjobb.

Elin Grudén från Polhemsskolan tycker att det är jättekul att vara där och hjälpa till.

– Och så gillar jag skolan, det är såklart ett plus, säger hon.

Mathias Karlsson från Borgis tycker det är inspirerande att se barnens utveckling. Mohammad Hallah håller med.

För tillfället sitter de och spelar Alfapet tillsammans med Mikael Karlsson från Sofiedal. Han är här för att jobba med svenska och engelska.

– Det är bra att få bättra på betygen, och jag tror att jag kommer att lyckas, säger han.

I rummet intill sitter Matthew Löf och lär sig hur man räknar ut area i rektanglar. Han är här för att träna på matte, och tycker det är lite jobbigt att gå i sommarskola, även fast han tror att han kommer tjäna på det i slutänden.

Han klarade precis G i matte till sommaren, och känner att han behöver öva lite extra för att kunna behålla det. Planen är att söka TPS-programmet på gymnasiet.

Pontus Andersson är mycket positiv till sommarskolan.

– Många elever har roller på sin skola. Här kan man kasta bort den och börja om från början, när ingen vet vem du är.

Han vet att sommarskolan ger resultat. Varje år görs nämligen en uppföljning på de elever som gick fjolårets sommarskola. Förra året klarade 75-80 procent av barnen från sommarskolan att ta sig in på gymnasiet. För att göra det krävs godkänt i matte, svenska och engelska.

Varje ordinarie lärare har gjort en individuell planering för vad varje barn behöver. Trots att sommarskolan är frivillig har den hög närvaro.

– Här får man känslan att man kan lyckas. Och har man den, då kan man allt.

Det här är den andra veckan som sommarskolan pågår. Den avslutas på fredag med aktiviteter som ”sommarlärarna” ordnat. Förmodligen tävlingar, brännboll, fika och diplom.