Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarskolan lockar 55 elever

GÄVLE- Oregelbundna verb, glostest, textläsning och bad.Det låter som skolan, förutom den sista punkten.Men det är Anna Norén som beskriver vad hon gjort i veckan.

När de flesta andra åttondeklassarna har sommarlov sitter 55 stycken på skolbänken. Målet är att lyckas få ett godkänt betyg i ett huvudämne innan jullovet.

-Vi vill undvika att de hamnar på det individuella programmet. Det vill kommunen också, det är därför de betalar, säger Per Sundby som ansvarar för sommarskolan.

Konceptet är enkelt men effektivt.

Elever som ska börja tredje året på gymnasiet får sommarjobb som lärare. Kravet är att de minst har VG i det ämne de ska lära ut. Sen får de tre elever var.
Elever som ska börja nian men är underkända i ett huvudämne. Alltså matte, svenska eller engelska.

Läser intensivt
Under sommarens två sista veckor läser de intensivt. Fem timmar om dagen. Målet är att lära sig så mycket att man hänger med under höstterminen.

-Det är värt det om det går bra i skolan. Det är synd bara att det är två veckor före skolan egentligen börjar, säger Mikael Sterner.

-Och precis mitt i cityfesten, fyller Andreas Lönn i.

De sitter i en datasal på Skogmursskolan och övar ett engelskt lucktest.
Handledaren Tobias Nisukangas skriver en mening på tavlan där ett ord saknas, och ger två alternativ för de tre killarna att välja på.

-Jag tycker det är kul att kunna hjälpa till så mycket som jag kan. Det är ett bra sommarjobb, säger han.

Att lärarna bara är tre år äldre än sina elever tycker ingen vi pratar med är något problem.

-Det är nästan bättre, för de förklarar på vårt språk. De har nyss varit i vår ålder. Kanske inte i vår situation, men ändå, säger Anna Norén.

Sommarskolan har funnits i fyra år.
Förra året lyckades mellan 50 och 60 procent av eleverna som gick där med målet: Att få godkänt i det huvudämne som de studerat extra.

Engelska svårast
De elever vi möter hoppas att de kommer att lyckas lika bra.
Men om de känner att det går tungt under hösten kan de få lektioner på lördagar med samma lärare som de haft på sommarskolan.

- Det skulle jag göra om jag riskerade att få IG. Man kan ju gå bättre linjer då, säger Jean-Christophe Fernandes, som just sitter och tragglar oregelbundna verb.
Go, Went, Gone.
Do, Did, Done.

Jean-Christophe Fernandes tycker att engelska är det svåraste ämnet.

-Det är svåra stavelser, säger han.

Men enligt läraren Anna Lind går det snabbt framåt. Hon ångrar inte sitt val av sommarjobb.

-Man lär sig mycket själv, så det är kul. Speciellt när man ser att det går framåt. De övningar vi gjorde i går gick bättre i dag. Det är en kick, säger hon och avslutar lektionen med att dela ut läxa.

Fler oregelbundna verb.

MAGNUS LUNDQUIST