Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarstiltje också på dagis

GÄVLEFem avdelningar blir en sommartid på förskolan Staffansgården. Vid halv fyra har hälften av barnen på Smörblomman gått hem. De nio som är kvar leker ute. På framsidan rullas det sparkcykel, trehjuling och rund rullbräda.

Tommy Andersson kommer ut från förrådet, dit han burit in cyklar för kvällen.

- Vi har tjugo barn, säger han.

Han har haft semester och jobbar nu tillsammans med fyra till. Mellan lunch och mellanmål är de inne, några sover, andra ritar, läser eller gör flygplan. Nu efter mellanmålet är alla ute. Ibland går de till Stenebergsparken och badar eller till en lekplats längre bort.

Dennis Olssons pappa kommer för att hämta honom. På med cykelhjälmen och så rullar de hem för att göra mat.

Mindre grupper
Tommy Andersson säger att på Staffansgården har de ännu inte märkt att barnen börjat stanna längre efter maxtaxans införande.

- Vi har många studerande föräldrar.

Mindre barngrupper ska det bli till hösten, som barn- och ungdomsnämnden sagt. Från att ha varit 18 barn och tre vuxna ska det troligen bli i genomsnitt 16,5 barn och tre vuxna.

- Vi lever i ovisshet. Vi jobbar i en politisk organisation och det är de som bestämmer, säger han.

Under sommaren håller verksamheten på att stuvas om. Halva Staffansgården har hört till skolan, nu ska förskolan få hela huset för tre småbarnsavdelningar och två avdelningar för fyra-femåringar.

Petra Zetterberg tittar på när några barn gungar. Hon jobbar vanligtvis på Pumpmakargården, men sommartid möts barn och personal från olika avdelningar på den sommaröppna.

Edvin Nezirevic mamma Sanela dyker upp strax därpå. Han ställer tillbaka cykeln och springer med ett leende in i famnen.

Dagis- och fritidsbarnen fortsätter att leka och Tommy Andersson återupptar sin vandring med cyklarna till förrådet. Klockan fem stänger de i dag.

ANNA BAGGE