Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarteater i Myre bryter modlösheten

INSPARK: Lasse Ekstrand beger sig till Myre teater för att skingra sinnets mörka moln.

En längre tid har sinnet bebotts av nedstämdhet och rastlöshet. Efter att två nära anhöriga som jag älskade gått bort. Tätt efter varandra.

Om vi inte symboliserar och sublimerar så dör vi själsligt, varnade psykoanalytikern och terapeuten Jacques Lacan.

Och i det tillståndet har jag befunnit mig. Sökt efter ord och bilder för att levandegöra, bryta modlöshet.

Men så beger jag mig en kväll till Myre utanför Kungsgården och den sommarteater Lotta Ramquist uppför där. Hon, den oförtröttliga och brinnande, som för ett par år sedan iscensatte texten "Äntligen" om slutet på löneslaveriet och människans emancipation. Framfördes vid Folkteatern som ett exempel på communityteater.

Denna julikväll spelas "Finns i sjön. Om dränkta drömmar och fantasins befriande kraft". Fantasifullt och lyriskt, berörande på djupet. Sånger som får håret att resa sig på armarna. Politisk teater – i en genuin mening. Teaterladan, en gammal höloge, bidrar med sin anti-inramning förtjänstfullt till att ta stycket till vardagen som börjar skimra. Teater och liv glider samman, det knuffas på det motsträviga livet, hjärtat slår hastigare. Ingenting känns omöjligt.

När jag sätter mig i bilen för att åka hem, grips jag spontant av lust bege mig i motsatt riktning. Mot Gästrike-Hammarby, där jag älskade vara på sommarloven. Hos trygga vuxna som lät mig vara i fred med mina lekar.

Och plötsligt fattar jag mer än någonsin tidigare vad Lacan menade, om konsten som mod och tröst. Vårt behov av tröst är ju omättligt, som Dagerman skrev.

I sinnet skingras de mörka molnen.