Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarteater lockade stor publik

Familjefejd, tjuvar och en fnurra på trå’n som löser sig med en sup i bersån. Det är receptet på traditionellt svenskt lustspel, enligt Börje Wallén. Han har regisserat årets sommarteater vid Engesbergs herrgård, som hade premiär på lördagseftermiddagen.

I strålande sol, men med mörka moln vid horisonten, kom en storpublik till teaterpremiären vid Engesbergs herrgård. Det är fjärde året i följd som det spelas sommarteater där.

Årets föreställning är ett lustspel med titeln ”Kärlek med förhinder – äventyr vid kolonistugan”. Handlingen rör sig kring familjerna Johansson och Blomberg, vars barns kärlekshistoria stöter på patrull under en sommar.

På scenen står Engesbergs teaterförening. Minuterna innan föreställning rådde en energisk spänning i ensemblen, som består av allt från rutinerade skådespelare till nybörjare.

Daniel Hallbygård, som spelar boxaren Manne, tillhör den sistnämnda gruppen. Under fredagens genrep skådespelade han inför publik för första gången.

– Från början skulle jag vara med och bygga kulisser, men så ville Börje ha med mig på scenen. Det är otroligt roligt, man får ge sig hän och lita på kompisarna. Det är ett fantastiskt gäng med mycket glädje, säger han.

Regissören Börje Wallén har koll på alla Gideon Wahlbergs 28 lustspel. Upplägget med en arbetarfamilj och en välbeställd familj som får problem och löser dem med en sup, går igen i de flesta av dem. Men regissören tar sig gärna friheter med manusen.

– Vi har till exempel flyttat handlingen från 1928 till 50-talet för att modernisera. Och så har jag försökt mejsla ut karaktärerna och göra dem till karikatyrer. Att hitta skådespelare som passar rollerna är riktigt roligt, säger Börje Wallén.

Precis innan start lutade det åt att premiären skulle bli succé. Det var så fullsatt att extra stolar måste plockas fram åt två åskådare. De blev placerade på en helt egen rad, precis nedanför scenkanten.

Sedan kunde lustspelet börja.