Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaryra blir det på Brynäs

I dag mjukstartar Sommaryran på Brynäs. en gratisfestival som inleds med tre band på scenen första kvällen och inte mindre än 35 aktiviteter både dag- och kvällstid fredag, lördag och söndag.

Det mobila scenbygget monteras upp i eftermiddag med hjälp av Mats Rönnevald och hans kamrater i BBES (Bröderna Bäver Engine Society) som i sommar jobbat med samma sak på ett flertal stora evenemang, bland annat Sweden Rock, Rockweekend och Reggaefestivalen i Uppsala.

Programmet i sin helhet kan ni se här ovan.

– Det här nya konceptet blir spännande för oss som medarrangör. Minst 12 000 besökare räknar vi med, men jag hoppas givetvis på många, många fler eftersom det kom 35 000 förra året intill Läkerol Arena, säger P-O Flodström, ansvarig för scenarrangemangen och andra kringaktiviteter i samband med festivalen.

Flodström är ordförande i föreningen GARK (Gävle Antirasisistiska Kulturförening) och medlem i Ung Vänster, som på en strategisk plats kommer att driva ett ekologiskt kafé ihop med Grön Ungdom.

– Förra året tvingades vi ställa in Boulognerfesten på grund av ekonomiska skäl, men när vi nu fick chansen att jobba med Gavlén Event så slog vi till, förklarar P-O Flodström.

Tomas Gavlén bossade tidigare för gigantiska gratisfestivalen Gävle Cityfest, som i begynnelsen (1993) samarbetade med Gävle Internationella Kulturförening.

Efter ett bakslag under regniga dagar 2008 lades Cityfesten ner och ersattes med Sommaryran i en betydligt mindre skala. Nu har denna flyttats från något ogästvänliga platsen på Sätraåsen till närmare centrum. Halva Brynäsgatan och Stenebergsparken har tagits i anspråk för en del av de 17 tivoliattraktionerna.

– Det kommer säkert att bli en stor familjefest och en ypperlig möjlighet för våra lokala och regionala artister att visa upp sig inför en större publik än vanligtvis, säger P-O Flodström.

Övriga band får ursäkta men huvudnumren uppträder på lördag kväll med i tur och ordning Liondub (ett av Sveriges bästa reggaeband), ”nya” Teo Bolero och sist, men definitivt inte minst, The Deer Tracks, som just nu håller på att slutmixar en ny skiva i en studio på Norrlandet.

Som första svenska band var Deer Tracks med i den amerikanska dramaserien ”Grey’s Anatomy” och innan dess turnerade bandet i Japan. Nu följer de upp livesuccéerna med en trilogi på platta. Första delen beräknas komma ut i oktober

– Och nu är det äntligen dags att möta hemmapubliken (två år sen sist) och bjuda på en färgsprakande ljudkakafoni som enklast beskrivs som Norrskens-electronica, meddelar David Lehnberg via Facebook.