Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sömnad bakom taggtråd

GÄVLE
Ylva Engström och Maria Välivainio tillhör aktionsgruppen Rena kläder som på lördagen fanns på Stortorget i Gävle. För en dag fick de vara fattiga sömmerskor från tredje världen, instänga bakom taggtråd.

Annons
Allt för att uppmärksamma situationen för textil-, kläd- och skoarbetare världen över.

Flera städer

Bakom Rena kläder står flera olika organisationer som naturskyddsföreningen, fältbiologerna, den unga Agenda 31-gruppen och kommunens ungdomsråd. Rena kläder finns i flera svenska städer och under lördagen anordnades kampanjer runt om i landet.
I Gävle valde man att bygga en ekonomisk frizon. En bit av Stortorget spärrades av med taggtråd och innanför agerade ett antal personer arbetare.
Det finns cirka 2 000 ekonomiska frizoner runt om i världen. I dessa råder egna lagar och arbetsvillkoren är mycket dåliga. Bland annat finns sådana i Thailand.
- Det kan vara områden som omfattar en hel stad, säger Marcella Lerner som är aktiv i gruppen.
Sammanlagt arbetar 27 miljoner människor i världen under eländiga former, problemen är störst i Asien men finns även bland annat i Östeuropa.

"Sätt press"

Enligt aktionsgruppen handlar de allra flesta företag i Sverige, och även i Gävle, utan att kolla om deras produkter är tillverkade under humana förhållanden.
Men Rena kläder uppmanar inte till bojkott, i stället vill man att människor ska sätta press på sko- och klädaffärer.
- Vi vill uppmana folk att utöva sin konsumentmakt, säger Marcella Lerner.

KARIN BERGKVIST