Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömnbrist kan leda till förkylning

/

Ju mindre sömn man får desto större blir risken att åka på en förkylning.
En ny studie bekräftar att sömn har både välgörande och avgörande effekter på immunförsvaret.

Annons

Personer med sömnbrist möter en förtida död oftare än de som sover sött i åtta timmar, har flera befolkningsstudier visat. Problemet med de studierna är att de inte ger svar på frågor om vad som orsakar fenomenet. Kanske har de som sover för lite en sjukdom som ger både sömnproblem och ett kortare liv?
Experimentstudier har visat att immunförsvaret påverkas negativt av sömnbrist. Antalet mördarceller som ska hålla blodet rent från inkräktande virus och bakterier sjunker, liksom tillverkningen av det viktiga signalämnet interleukin 2. Samtidigt ökar halterna av inflammationsdrivande cytokiner.

En grupp amerikanska forskare ville veta hur kroppens förmåga att bekämpa en förhållandevis banal infektion som förkylning påverkas av sömnvanor. De studerade 153 friska personer, båda män och kvinnor, med en medelålder på 37 år. Försökspersonerna fick besvara detaljerade frågor om sina sovmönster under två veckors tid samt genomgå en rad tester och mätningar.
Sedan inleddes själva experimentet. Försökspersonerna fick en rejäl dusch förkylningsvirus i form av nässprej, därefter sattes de i karantän och observerades under fem dagars tid. Alla eventuella sjukdomssymtom noterades – forskarna gjorde till och med en uppskattning av mängden producerat snor genom att väga alla engångsnäsdukar som gick åt under försökets gång.

Nästan nio av tio, totalt 135 försökspersoner, drabbades av förkylning. Bäst klarade sig personerna som hade sovit mest under den föregående tvåveckorsperioden. De som hade sovit minst blev oftast sjuka och mådde risigast. Personer som hade sovit i genomsnitt mindre än sju timmar per natt löpte tre gånger så stor risk att insjukna, visar de statistiska bearbetningarna, som redovisas i tidskriften Archives of Internal Medicine.
Sov, lyder alltså forskarnas råd. Regelbunden motion kan också vässa immunförsvaret, har tidigare studier visat.
Om inte annat så utsätts inte personer som tillbringar mycket tid i sängen eller löpspåret för lika mycket virus som andra.

Mer läsning

Annons