Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopanläggning betalar sig själv

GÄVLE
Nu ska det bli ordning på både sopor och kissandet på Stortorget. Redan om ett par veckor ska torghandlarnas sopor tas om hand medan toaletterna inte blir klara förrän nästa år.

Annons
I går morse kom den första långtradaren med en ny underjordisk sopanläggning till Stortorget. Anläggningen kommer bara att sticka upp en dryg meter ovanför marken.
Anläggningen innehåller två behållare, en för organiskt, komposterbart avfall och en för brännbart. Soporna komprimeras tre-fyra gånger och burken rymmer ungefär 50 kubikmeter.
Det här är den första underjordiska sopanläggningen utanför Stockholm.
- Vi har jobbat i ett år för att få den, berättar Marianne Westman, handläggare på tekniska kontoret.
Enligt beräkningarna kommer den nya anläggningen att bli betydligt billigare än dagens sophantering.
- Nu betalar vi 400 000 kronor per år men med den nya anläggningen blir det ungefär 225 000 kronor. Och när sopbehållarna är 80 procent fulla ringer en telefon i anläggningen direkt till renhållningen, berättar Marianne Westman.
De minskade kostnaderna för att anläggningen, som kostar ungefär en miljon kronor, betalt sig om sex-sju år.
Renare och snyggare ska det också bli kring Brända Bocken.
- Brända Bocken vill hyra en del av förråden på gaveln för glaskärl. I resten planerar vi för två toaletter, en handikapp och en vanlig men det blir inte klart förrän någon gång nästa år.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se