Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopeldning vid Johannes?

GÄVLE
Gävle energi vill bygga ut fjärrvärmeverket Johannes med en sopförbränningsanläggning. Planerna innebär en investering på uppåt en halv miljard kronor, pengar som det kommunala bolaget hoppas ha tjänat in inom en tioårsperiod.

Annons
- Jag gissar att det är den största investering som Gävle har gjort, säger Magnus Lundberg, vd för Gävle energi.
Han berättar att Johannes, som eldas med biobränsle, kostade 420 miljoner kronor.

Lönsamt
Idén med den nya anläggningen är att få betalt för att elda upp regionens sopor och sedan sälja energin som fjärrvärme. Det skulle både ge vinst åt bolaget och vara miljömässigt bra eftersom man blir av med soporna säger Magnus Lundberg.
I dag körs avfallet till Uppsala och Bollnäs. Han räknar med att investeringen på mellan 400 och 500 miljoner kronor ska vara betald på sju till åtta år.
Anläggningen, som får hälften så stor kapacitet som Johannes, innebär ett tiotal nya arbetstillfällen. Cirka 100 000 ton sopor per år ska kunna eldas upp och ge fjärrvärme motsvarande 20-25 procent av årsbehovet i Gävle.

Små utsläpp
Magnus Lundberg tror inte att de som bor i närheten av Johannes behöver vara oroliga för utbyggnaden eftersom modern teknik innebär små utsläpp.
- Det är ungefär samma utsläpp som för biobränsle, säger han.
En annan fråga som Magnus Lundberg inte heller tror blir något bekymmer är pengarna. Eftersom han räknar med att hitta andra finansiärer är bolaget inte beroende av kommunens kärva ekonomiska läge.

Inget beslut än
Ägare och styrelse vet om planerna, men än så länge är inga beslut fattade. Gävle energi har börjat arbetet med att få tillstånd för anläggningen.
- Det ser så bra ut så vi vill jobba vidare med planerna, säger Magnus Lundberg.
De har börjat med samråd, men först första halvåret 2005, då kalkyler, offerter och ett miljötillstånd i bästa fall kan vara klart, är det dags för investeringsbeslut. 2007 eller 2008 skulle sopeldningen kunna vara i drift om allt går enligt planerna.
Bakgrunden till byggplanerna är politiska beslut om vårt avfall. Återanvändning samt återvinning av material och energi ska prioriteras. Det är stopp för att lägga brännbart material på tippen och det är skatt på annat som läggs där.
Att elda upp soporna innebär att energin återvinns. Trots talet om att vi måste minska sopmängderna, tror experter att de kommer att öka i årtionden säger Magnus Lundberg.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se