Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopspanarna blir två

SANDVIKEN/GÄVLE
Den som skräpar ner på en återvinningsstation riskerar ett års fängelse.

Annons
Nu ökar risken att åka fast, eftersom sopspanaren Gunnar har fått en kollega.
Gefle Dagblad berättade i juni om Gunnar som spanar på folk som sorterar fel. Han är anställd av Gästrike Återvinnare för att minska nedskräpningen vid återvinningsstationerna och för att sätta fast eventuella brottslingar. Hittills har Gunnar bara jobbat i Gävle, men nu sprider sig satsningen. Så nu får även nedskräpare i Sandviken, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby passa sig.

Alla heter Gunnar
Gunnar förresten. Alla sopspanare i hela Sverige heter Gunnar. Deras riktiga namn hålls hemliga eftersom det har hänt att de blivit hotade.
Nu har vi alltså två Gunnar i Gästrike Återvinnares område.
För Gunnar gör nytta. Felsorteringen och de dumpade soporna vid återvinningsstationerna har minskat sedan han började i våras. Även om det är mycket kvar att göra.
- Jag samlar fortfarande ihop 8-10 kubik per vecka, men det har blivit otroligt mycket bättre, säger Reinhold Ahltin som är ansvarig för återvinningsstationerna.
I går åkte han och Gunnar runt och satte upp nya tydligare skyltar vid flera stationer i bland annat Sandviken. På skyltarna står det att man kan få böter eller hamna i fängelse om man slänger fel.
Men Gunnar är inte ute efter att sätta fast folk i första hand.
- Hellre fria än fälla, säger han.
Han förklarar att han brukar sitta och spana vid återvinningsstationerna. När någon kund ser tveksam ut går han fram och räcker över ett informationsblad om hur man sorterar. Om de har med sig något som inte hör hemma på återvinningsstationen får de ta med sig det hem igen.
- De flesta brukar bli glada över hjälpen, säger Gunnar.

Slänger fel
Men det finns folk som satt i system att slänga fel. Gunnar berättar om använda barnblöjor, avgassystem och möbler i behållaren för mjukplast.
Reinhold Ahltin har också hittat blöjor. Han tog reda på vem som slängt dem och ringde upp honom. Sedan dess har problemet upphört. Nu närmast ska han smyga på en frukthandlare som slänger rutten frukt i återvinningscontainern vid Seglet på Brynäs.
- Jag vet vem det är, det gäller bara att ta honom på bar gärning, säger Reinhold Ahltin.

MAGNUS LUNDQIST
026-27 75 98