Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soran Ismail och Magnus Betnér kommer till Gävle med nya skam-turnén

14 december kommer Magnus Betnér och Soran Ismail till Gävle Konserthus med uppföljaren till En skam för Sverige. Den beskrivs som Sveriges största standup-show någonsin.
– Den är lite roligare och vassare. En standup-show som kommer bli svinbra helt enkelt, säger Magnus Betnér.

En skam för Sverige-turnén gick upp 2013 och besökte även då Gävle Konserthus. Då kretsade föreställningen mycket kring teman som Sverigedemokraterna och invandring. Det var dock inget uttänkt om vi ska tro Magnus Betnér som GD surrar med över telefon.

– Det var mer av en slump, det blev så bara. Förmodligen dyker den typen av ämnen upp igen. Men varken jag eller Soran jobbar med en röd tråd på det sättet. Showen kommer bestå av två långa standup-set.

Läs mer: Recension av En skam för Sverige i Gävle Konserthus 2013

Ni gör inget gemensamt på scen?

– Jo, det var många som ville att vi skulle köra ihop efter förra turnén och ibland måste ju publiken få sin vilja i genom också.

Totalt blev det 112 shower förra vändan av En skam för Sverige, vilket lär göra den till den största standupshowen hittills sett till antalet föreställningar. Betnérs tidigare rekord var på 99 soloshower, vilket Johan Glans varit och nosat på.

Den nya turnén har hittills närmare 50 föreställningar inbokade med start i Lund 30 september, nedslag i Gävle Konserthus 14 december och sista hittills i Nynäshamn 24 mars. Att det blir en förlängning är högst troligt.

– Jag har svårt att se att det inte blir mer, åtminstone till hösten 2017. Både jag och Soran säljer ut våra soloturnéer för egen maskin.

När Magnus Betnér berättar om scenografin till En skam för Sverige 2 tror jag först han drar ett aprilskämt, men icke - ambitionen är "mer är mer" denna gång.

– Mycket ljus, pyroteknik, vajrar och hydraulik är vårt önskemål. Ögongodis. Vi slår på stort.

Om det går i genom återstår att se.Stommen till föreställningen är så gott som klar i övrigt. Dock kommer ju mycket hända i världen fram tills dess och de som sett Magnus Betnér vet att han gärna kommenterar dagsfärska händelser.

– Jag gillar att köra lite olika varje kväll. Soran är mer förtjust i rutiner.

Magnus Betnér har varit i Gävle fler gånger nu än han kan räkna. Fler än tio är det lätt. Han har testat nytt material här och sågs senast med sin Work in progress-föreställning i både Gävle och Sandviken, där han under turnéns gång skrev nytt material till en kommande show. Hur det blir med det är han dock inte på det klara med just nu.

Ni kommer hit till Gävle 14 december.

– Det blir jättebra. Då kanske det är snö ut och då kanske vi kan elda upp Bocken. Jag ska försöka få med mig Soran.

Betnér är även aktuell med boken "FAQ : Frequently Asked Questions", en samling där han svarat på frågor han fått på internet, som släpps i mitten av maj. Annars väntar en relativt lugn sommar innan turnén tar vid i september.