Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörbyelever fick lämna urinprov

GÄVLE
Efter misstankar att eleverna på Sörbyskolan tagit droger beordrade rektorn urinprover.
Den 15-åriga flicka som under förra veckan greps av polis efter att ha slagit en fritidspedagog kan ha kommit dit för att sälja droger.

Försäljning kan också ha skett vid flera tillfälen.
- Jag bad henne lämna skolans område vid ett annat tillfälle. Hon sa att hon hade "business" med någon här. Men det är ingen jag vet, betonar Roland Ivarsson, rektor på Sörbyskolan.

Missbruk i hemmet
Andra uppgiftslämnare fördjupar förståelsen av flickans agerande. I hemmet ska det ha funnits missbruk och myndigheterna har agerat passivt och för sent. Nu, när flickan är fyllda 15, är det ingen som "rår på henne", säger en person som har inblick i flickans bakgrund.
Förutom att 15-åringen har besökt skolan flera gånger har det funnits andra indikationer att elever i de högre årskurserna tagit droger. Misstankarna var tillräckligt allvarliga för att kräva urinprover från ett halvt dussin elever. Det har även förekommit att elever vägrat.
- I alla fall till att börja med. Vi måste alltid ha föräldrarnas tillstånd. Får vi inte göra ett urinprov räknar vi det som det är positivt. Det för vi vidare till socialtjänsten, säger Roland Ivarsson.
Såvitt känt har samtliga elever som ombetts lämna urinprov gjort det, också de som till att börja med motsatt sig den integritetskränkande åtgärden. Ingen elev har heller lämnat ett positivt prov.
Tecken som skolans lärare alltid tittar efter är bland annat överdriven trötthet.
- Vi försöker stämma i bäcken. Skolk och trötthet är vi uppmärksamma på, säger Roland Ivarsson.

Inte entydigt
Det stora antalet elevvårdskonferenser har enligt Ivarsson ingen entydig koppling till den eventuella förekomsten av droger.
- Det kan vara inlärningsproblem eller någon annan typ av problematik.
För två år sedan misstänkte man precis som nu att det fanns droger i omlopp på skolan. Sedan dess har det varit lugnt. Roland Ivarsson påpekar också att problem med droger förekommer på alla platser där det finns ungdomar, vilket han med stor sannolikhet har rätt i.
Enligt den stora drogvaneundersökning som gjordes bland Gävles niondeklassare i fjol hade åtta av 100 flickor testat droger - motsvarande siffra för pojkarna var sex av 100.

Alla i nian
Undersökningen som presenterades i slutet av november förra året omfattade alla niondeklassare i Gävle. Förutom den oroväckande höga andel som någon gång testat någon form av narkotika fanns andra illavarslande siffror. Som att var fjärde flicka och var femte pojke trodde sig kunna få tag på ecstasy.
Dessutom gav eleverna skolan betyget underkänt när det gällde undervisning kring riskerna med att ta droger. Bara 60 procent av flickorna och 64 procent av pojkarna kunde överhuvudtaget minnas att de fått sådan undervisning.
Varken skolsköterskan på Sörbyskolan eller den ansvarige tjänstemannen på socialtjänstens distrikt Valbo-Söder gick i går eftermiddag att nå för en kommentar.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se