Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörbyskolan specialbevakas

GÄVLE
Kommunens säkerhetsenhet vill bevaka Sörbyskolan med flera kameror. Anledningen är att okända super på taken, krossar glasrutor och klottrar.

Dessutom utreds möjligheten att övervaka flera andra anläggningar. Men den ansvarige för åtgärderna vill inte avslöja om insatserna rör andra skolor och i så fall hur många.
- Det vill jag inte kommentera innan jag talat med dem, säger Jens Gagge, biträdande säkerhetschef vid Gävle kommun.
Det är inte en akut situation utan en längre tids störningar på Sörbyskolan som fått säkerhetskontoret att planera kamerainsatsen.

Förstörelse och klotter
Den 8 maj upprättades en skaderapport. Då hade skolan härjats av "glaskross under en längre tid". Förutom förstörda fönster hade det klottrats på fasaderna, skadegörelse som var kostsam för kommunen att sanera och återställa.
- Det går i perioder. Det var en hel del under sommaren. Klotter och fönsterkrossning - enligt vaktmästaren har det varit folk på taken och festat, säger Roland Ivarsson, rektor på Sörbyskolan.
- Vi misstänker att det är gamla elever, säger rektorn.
Kommunens säkerhetsenhet har besökt platsen och måste sammanställa ett underlag som övertygar länsstyrelsens rättssekretariat. För att ett tillstånd ska bli aktuellt måste behovet av övervakning vara av sådant slag som motiverar att den personliga integriteten kränks.

Har haft effekt
Säkerhetsenheten måste ange var den vill sätta upp kameror och vilka ytor de täcker. Förutom exakt statistik över skadegörelsen måste kommunen visa att den redan gjort allt som står i dess makt för att förhindra och förebygga skadegörelse och fylleri.
Sådana insatser kan vara personell bevakning, det vill säga att ett väktarbolag ägnar ett område särskild uppmärksamhet. Eller bättre belysning så att den som krossar rutor eller klottrar ned väggarna inte kan göra det i skydd av mörkret.
Sörbyskolans avtal omfattar att väktare åker dit när larmet går, men såvitt känt har ingen ytterligare bevaknings satts in.
Säkerhetschefen menar att kameraövervakning haft stor effekt på Källö- och Källmurskolorna, där tillstånd redan finns.
- Vi vill begränsa mängden kameror. Det är ju någon form av personlig kränkning. Men det har absolut märkts en nedgång i skadegörelsen efter tidpunkten för tillståndet, säger Jens Gagge.
Ambitionen är att ansökan till länsstyrelsen ska vara klar under oktober månad.

MATS HEDSTRÖM