Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorg i samhället

Sorgen lade sig över Hedesunda i går efter den tragiska olyckan. Det är inte svårt att hitta någon som är berörd i ett litet samhälle där alla känner alla. Ryktet om olyckan spreds blixtsnabbt under natten till i går.

Annons

När vi kommer till olycksplatsen träffar vi Elin Bror och Frida Botters som båda var på Ön utanför Hedesunda på lördagskvällen. Det var dans och mycket folk i området kring dansbanan. När de cyklade hem från Ön strax före klockan ett mötte de den bil som bara en stund senare skulle köra av vägen på väg tillbaka till Hedesunda. Bilen tillhörde den 23-årige man som omkom i olyckan.

– Vi såg att det var hans bil. Han var en sådan person som många kände, säger Elin Bror.

Hon är 16 år och några år för ung för att känna den omkomne mannen men berättar att hon har en storebror som gått i skolan med honom. Alla Hedesundabor vi träffar vet vem det är som omkommit, i ett litet samhälle sprids ryktet blixtsnabbt.

– Jag fick ett sms i natt om att det hade hänt, berättar Frida Botters.

I huset närmast olycksplatsen, bara ett par hundra meter bort, låg Annacarin Walleräng och sov under natten till söndagen.

– Jag märkte ingenting märkligt nog, säger hon.

Gården är hennes föräldrahem, numera bor hon i Göteborg men är på besök i Hedesunda under semestern. Hon vet vilka föräldrarna till den omkomna 23-åringen är och lider med dem.

– Det är förfärligt, jag får en klump i magen när jag tänker på föräldrarna till grabben, säger Annacarin Walleräng.

Hon berättar att det är flera bilar som har kört av vägen i högerkurvan utanför huset under åren men att det aldrig tidigare har inträffat någon allvarlig olycka.

– Det är en feldimensionerad kurva som är farlig om man kör fort, säger Annacarin Walleräng.

Under olycksnatten öppnade kyrkan i Hedesunda och Gävle kommuns krisgrupp fanns där för att ta emot förtvivlade Hedesundabor.

Klockan elva på förmiddagen igår hölls en samling i församlingshemmet vid Hedesunda kyrka. Stämningen var dämpad bland dem som sökt sig till församlingshemmet för att träffa representanter från polisen, kyrkan och kommunens krisgrupp.

Bland deltagarna i samlingen fanns anhöriga till dem som var med om den svåra olyckan i går natt.

– I dag är folk i chock och vill ha information om det som hänt. På tisdag ska vi ha en minnesstund i kyrkan då man får en chans att börja bearbeta den inre biten. Det handlar om att vara ärlig med det man känner och inte låtsas som att det finns någon patentlösning på hur man hanterar något sådant här, för det finns det inte, säger Jan-Erik Isaksson, kyrkoherde i Hedesunda.