Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorgkantad glädjehögtid när Gävles muslimer bryter fastan efter Ramadan: "Det har varit en jobbig tid"

Motsvarigheten till kristendomens julfirande, eid al-fitr, består oftast av ren glädje. Men ett terrordåd av IS i Bagdad, där runt 300 människor dödades, gjorde årets firande annorlunda, även för Gävles muslimer.

– Det har varit en jobbig tid. De flesta har någon bekant, nära eller på avstånd, som fallit offer, säger Hader Ali.

► Vår nyhetsapp är nu ännu bättre och personligare. Här laddar du ner GD-appen till din Iphone och här laddar du GD-appen till Android .

Vet man inte var Alnoor Islamiska förenings bönelokal ligger så kommer man nog aldrig att hitta den. I ett slitet enplanshus med plåtfasad på industriområdet Näringen norr om centrala Gävle har man inrett lokalen som en moské.

Här träffas många av Gävles muslimer för att be, umgås och som under torsdagen fira den första av tre dagars firande av eid al fitr.

– Vi har nu brutit fastan, berättar Hader Ali efter att en månads ramadan är över.

För muslimer och medlemmarna i Alnoor Islamiska förening innebär det att man nu får äta även när solen är uppe. Alla skänker pengar till de som har det svårt och hedrar sina döda anhöriga som inte kan vara med i firandet. Bland annat genom att besöka den muslimska delen av skogskyrkogården.

– Vi läser verser av koranen och ber en bön för dem. Vi hälsar respekt till de döda, säger Hader Ali.

I år blev döden mer närvarande än vid andra eid al-fitr. En lastbil full med sprängmedel exploderade vid ett shoppingcenter i Bagdad och runt 300 människor dödades. Terrorgruppen IS tog på sig attentatet.

– Alla är jätteledsna. Man kunde inte... Man fattar inte, säger Hussein Al-Ezzi.

– Det ska egentligen vara en tid för glädje och fest men nu är det mer en tid av sorg i stället. Det är svårt, säger Hader Ali.

Efter besöket på kyrkogården åkte föreningsmedlemmarna hem för att sedan på kvällen återigen träffas för middag i lokalen på Näringen.

Gefle Dagblad efterfrågade även intervjuer med kvinnorna som firade i ett annat rum i lokalen. Men ingen ville vara med.