Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorry, vi har inte råd...

Länsmuseet Gävleborg hyser beundran och respekt för alla ideella krafter och föreningar som aktivt arbetar inom kulturområdet. Ni behövs och gör en stor insats! Länsmuseet har tyvärr varken personella eller ekonomiska resurser att delta i/vara medarrangör vid alla de tillfällen vi får förfrågningar om detta. Hans Wikströmjubileet var ett sådant. Varje vecka kommer det uppmaningar, inbjudningar eller förfrågningar där vår medverkan på olika sätt efterlyses. Om länsmuseet, som i detta fall, beslutat att avstå från deltagande i arrangemanget ligger detta fast. Då kan vi självklart inte heller bekosta andra arrangörers kostnader, vilka de än må vara, som dessa arrangörer helt på eget initiativ tagit på sig.

Länsmuseet Gävleborgs uppdrag är inte att vara en ekonomiskt bidragsgivande institution. Däremot står vi gärna kostnadsfritt till tjänst med tips om professionella transportfirmor för bästa och säkraste hantering av kultur- och konsthistoriskt värdefulla verk.

För två år sedan beslutade länsmuseet om en ny utställningspolicy. Den innebar bland annat att vi genomförde en total omhängning av konstsamlingen i elva nyrenoverade salar, Rettigs Konstsalar. Nu visas cirka 275 konstverk mot tidigare cirka 175 vilket är en viktig markering då Länsmuseet Gävleborg äger en av Sveriges bästa konstsamlingar från 1600-talet till i dag. Vid omhängningen bereddes plats för många ”nya” verk som sällan eller aldrig tidigare visats, medan andra verk som hängt framme i väldigt många år – som Wikströms Oväderstavla – tillfälligt togs bort. Konstsamlingen i Rettigs Konstsalar är inte statisk, den förändras och lever. Varje månad byts cirka fem verk ut så att återkommande besökare alltid kan uppleva ett nytt konstmöte. I september kommer vi att hänga fram några av Wikströms målningar, lagom till jubileet. Vi har också diskuterat en framtida tillfällig utställning med allmogekonst från Gästrikland. Då är Hans Wikströms självskriven.