Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorterar resorsåväl som sopor

Hon tar tjänstecykeln till sammanträdena i Stadshuset.
– Det är inte cykeln som räddar klimatet, men att sortera resor är nästan lika viktigt som att sortera sopor, säger Jill Nyqvist, verksamhetsutvecklare på Gästrike Återvinnare.

Gästrike Återvinnare har köpt in två tjänstecyklar som kan bokas på samma sätt som tjänstebilarna och användas för kortare tjänsteresor. Själv har Jill Nyqvist använt cyklarna ett tiotal gånger hittills när hon behövt ta sig de 3,2 kilometerna ner till centrum från Sörby Urfjäll.

”Jag cyklar för miljön” står det på ryggen när hon trampar iväg.

Alternativet är att ta någon av Gästrike Återvinnares fem etanolbilar.

– Man skulle kunna ta bussen, men det tror jag inte är så vanligt. Men vi försöker tänka på att minska utsläppen från våra resor. Vi har oftast telefonmöten när vi ska träffa branschfolk, och har vi möten är de ofta på Arlanda, dit det är lätt att åka tåg, säger Jill Nyqvist.

Den stora miljöbelastningen hos Gästrike Återvinnare står annars sopbilarna för. En sopbil släpper i dag ut ett kilo koldioxid per körd kilometer.

– Vi har som mål att minska utsläppen. Dels får förarna lära sig eco-driving, dels lägger vi rutterna så att det ska bli så få körda kilometer som möjligt. Dessutom håller vi på att undersöka om vi kan köpa in en elhybridsopbil, säger Jill Nyqvist.

Förhoppningen är att vanan att sortera sina resor, välja cykel för korta resor och tåg till de långa, ska sprida sig från jobbet till fritiden. Men Jill Nyqvist tar ändå bilen till jobbet.

– Usch vilken jobbig fråga. Jag bor i Älvkarleby och skulle gärna åka kollektivt, men jag får inte ihop det. Det tar en timme att åka kollektivt, men bara 20 minuter med bil, säger hon.