Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS Alarm ska få konkurrens

Landstinget vill höja kvaliteten på dirigeringen av ambulanser i Gävleborg. Därför går man nu ut och upphandlar tjänsten.
– Larmpersonalen ska ha medicinsk kompetens, säger Peter Bergh, verksamhetschef för akutsjukvården.

Annons

Traditionellt är det SOS Alarm som har hand om larmmottagning, prioritering och dirigering av ambulanser och sjuktransportfordon i Gävleborgs län.

För denna tjänst betalar landstinget cirka 6,5 miljoner kronor per år.

Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Västmanland har ett gemensamt avtal med SOS Alarm. Avtalet går ut kommande årsskifte och det har fått landstingen att se över hur den här verksamheten ska bedrivas i fortsättningen.

Inom sjukvården är man inte helt nöjd med hur dirigeringen av ambulanser sköts.

– Vi saknar en medicinsk touche, säger Peter Bergh.

För att kunna göra korrekta bedömningar och prioriteringar skulle larmpersonalen behöva sjuksköterskekompetens, anser han. Och det är något som inte ingår i nuvarande avtal med SOS Alarm.

Akutsjukvården har utvecklats enormt de senaste åren och det ställer ökade krav även på den personal som är den första delen i vårdkedjan, menar Peter Bergh. En larmoperatör måste kunna ställa de rätta frågorna, annars finns risken att sjukdomar och skador blir feltolkade, ambulanser får fel direktiv och patienter körs till fel vårdgivare.

– Ytterst är det här en fråga om patientsäkerhet, säger Peter Bergh.

Det har funnits tankar hos landstingen på att ta över ambulansdirigeringen och driva den i egen regi. Men det har visat sig vara en vansklig väg. Inget annat landsting har prövat den modellen. I stället har man nu bestämt att genomföra en upphandling och därmed utsätta SOS Alarm för konkurrens. Landstingsstyrelsen i Gävleborg fattade sitt beslut i går.

Under fjolåret gjorde bland annat Västra Götaland en sådan upphandling. Flera företag kom med anbud. Konkurrensen ledde fram till ett bra avtal, enligt Peter Bergh.

– Målet är inte att spara mycket pengar, däremot hoppas vi får mer kvalitet för de pengar vi satsar, säger han.