Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS Alarm ska få konkurrens

Landstinget vill höja kvaliteten på dirigeringen av ambulanser i Gävleborg. Därför går man nu ut och upphandlar tjänsten.
– Larmpersonalen ska ha medicinsk kompetens, säger Peter Bergh, verksamhetschef för akutsjukvården.

Annons

Traditionellt är det SOS Alarm som har hand om larmmottagning, prioritering och dirigering av ambulanser och sjuktransportfordon i Gävleborgs län.

För denna tjänst betalar landstinget cirka 6,5 miljoner kronor per år.

Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Dalarna och Västmanland har ett gemensamt avtal med SOS Alarm. Avtalet går ut kommande årsskifte och det har fått landstingen att se över hur den här verksamheten ska bedrivas i fortsättningen.

Inom sjukvården är man inte helt nöjd med hur dirigeringen av ambulanser sköts.

– Vi saknar en medicinsk touche, säger Peter Bergh.

För att kunna göra korrekta bedömningar och prioriteringar skulle larmpersonalen behöva sjuksköterskekompetens, anser han. Och det är något som inte ingår i nuvarande avtal med SOS Alarm.

Akutsjukvården har utvecklats enormt de senaste åren och det ställer ökade krav även på den personal som är den första delen i vårdkedjan, menar Peter Bergh. En larmoperatör måste kunna ställa de rätta frågorna, annars finns risken att sjukdomar och skador blir feltolkade, ambulanser får fel direktiv och patienter körs till fel vårdgivare.

– Ytterst är det här en fråga om patientsäkerhet, säger Peter Bergh.

Det har funnits tankar hos landstingen på att ta över ambulansdirigeringen och driva den i egen regi. Men det har visat sig vara en vansklig väg. Inget annat landsting har prövat den modellen. I stället har man nu bestämt att genomföra en upphandling och därmed utsätta SOS Alarm för konkurrens. Landstingsstyrelsen i Gävleborg fattade sitt beslut i går.

Under fjolåret gjorde bland annat Västra Götaland en sådan upphandling. Flera företag kom med anbud. Konkurrensen ledde fram till ett bra avtal, enligt Peter Bergh.

– Målet är inte att spara mycket pengar, däremot hoppas vi får mer kvalitet för de pengar vi satsar, säger han.