Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS-flytt oroar landstinget

Nedläggningen av SOS Alarm i Gävle bekymrar landstinget. Enligt gällande avtal ska larmoperatörerna ha lokalkännedom, något som kan äventyras om verksamheten flyttas från länet.

– Vi behöver resonera med SOS Alarm om det här, säger Petter Karlsson, landstingets avtals- direktör.

Beskedet om att SOS Alarm tänker avveckla sin larmcentral i Gävle och styra över verksamheten till andra centraler i landet kom som en överraskning för landstinget i Gävleborg.

Landstinget har ett gällande avtal med SOS Alarm som säger att larmföretaget ska svara för ambulansdirigeringen i Gävleborgs län. Det handlar om cirka 42 400 uppdrag per år varav cirka 12 500 är akuta utryckningar. För detta betalar landstinget drygt nio miljoner kronor per år. Avtalet gäller till och med oktober 2014 och kan förlängas med ytterligare ett år.

Enligt avtalet ska larmoperatörerna vara geografiskt bevandrade i Gävleborg och ha lokalkännedom. Inom landstinget finns en oro för hur detta ska kunna uppfyllas om ambulansdirigeringen flyttas från länet.

– Det här är en patientsäkerhetsfråga, konstaterar Petter Karlsson.

Samtidigt medger avtalet att SOS Alarm redan i dag kan styra larmsamtal vidare till andra larmcentraler i landet om centralen i Gävle är hårt belastad, påpekar han.

Om de här frågetecknen kan föranleda landstinget att kräva omförhandling av avtalet eller agera på annat sätt är för tidigt att säga, enligt Petter Karlsson.

– Vi ska ha en träff med SOS Alarm under de närmaste dagarna och jag vill inte föregripa det.

Politikerna i landstingsstyrelsen fick i går information av tjänstemännen om läget.

– Det är klart att det inte är bra om SOS Alarm flyttar från länet. Sista ordet i den här historien är nog inte sagt, säger Patrik Stenvard, Moderaternas oppositionsråd.