Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SOS - osten på bordet

/

Annons

Smör, ost och sill, det mest svenska, kanske...
Fram till början av 1700-talet förekommer ost mycket sällan på större fester och serverades den var den aldrig namngiven. Inte ens i slutet av 1800-talet med de pompösa festmiddagar som då serverades. När den så smånigom dök upp på våra bord sa regeln att den skulle serveras vid slutet av måltiden, men före desserten. Från första världskriget var regeln att osten skulle serveras allra sist. I Sverige har vi också ätit osten före alla andra rätter på vårt berömda smörgåsbord eller på assiett. Vårt ord för tapas.
Nej, men nu vill jag lära ut ett sätt att slopa smörgåsbordet, men ändå ge gästen en illusion av att han ätit smörgåsbord. Mitt recept är detta: Sätt framför varje gäst en tredelad serveringssaladiär, som innehåller några smörkulor, ett par nykokta potatisar (naturligtvis med skalet på) samt några bitar glasmästarsill. Då skall ni få se tindrande ansikten. Denna anrättning jämte en bit Smålands prästost har för mig hundratals gånger ersatt smörgåsbordet i vardagslag.
Om det kan vi läsa i Vid gryta och grill ( 1927) av Ane den gamle vars namn egentligen var Ane Randel, bildad, kåserande och mångsidig journalist. I övrigt anser han att det viktigaste vid inläggningen av glasmästarsill är vattenläggningen och sköljningen. Så sant.
Att servera ost vid en måltid behöver inte innebära en hel ostbricka. En enda ost kan många gånger vara lika uppskattad. Välj en ost som passar både gäster och vin. Vi skall inte komplisera i onödan. En härlig Prästost, en mogen Camembert, en krämig blåmögelost, ja det finns många att välja bland, så ett gott, tunt knäckebröd och ett passande vin eller annan dryck. Enklare och njutbarare kan det inte bli.
Escoffier, kockarnas konung säger: ”Enkelheten utesluter inte skönheten” och visst är det så. Och det är på tiden att våra fantastiska hårdostar äntligen får ta plats vid festbordet. Och det finns hur många anledningar som helst att fira. Sätt osten i centrum och prova er fram med olika kex, knäckebröd och marmelader, varje ost har oftast sin egen partner.
Ta fram osten i god tid före serveringen. Upp till en timma behövs för att dofter, aromer och smaker skall komma till sin rätt. Nötaktig, juver, lagård, örter, gräs – du kan säkert hitta dina egna upplevelser. Man behöver inte särskilda kunskaper för att lära sig njuta av mat och dryck. Botanisera i ostdisken, de flesta är kulturhistoriska upplevelser.

O, ost! O, poesi!
kronan vid vår middag!
Vad vore väl vårt liv
Om du ej funnes till?

Mer läsning

Annons