Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS- stängning gjorde inte vården sämre

Stängningen av SOS Alarms larmcentral i Gävle medförde ingen försämring. Tvärtom blev samarbetet med ambulanssjukvården bättre efter flytten till Falun, enligt en revisionsrapport.

I våras avvecklade SOS Alarm sin larmcentral i Gävle. Sedan dess har dirigeringen av ambulanser i Gävleborgs län skötts från larmcentralen i Falun.

Inför förändringen fanns en oro för att kvaliteten skulle försämras. Det varnades bland annat för att larmoperatörerna i Falun saknade den lokalkännedom som operatörerna i Gävle hade.

Men farhågorna tycks ha kommit på skam. Landstingets revisorer har granskat hur ambulansdirigeringen fungerar i Gävleborg och enligt deras rapport har flytten inte påverkat tillgänglighet och kvalitet.

Flytten har tvärtom haft en gynnsam inverkan på samarbetet mellan ambulanssjukvården och SOS Alarm. Detta beror bland annat på den positiva attityd som personalen i Falun visat. En översyn av rutiner har gjorts och det har lett till förbättrade arbetssätt.

Revisorerna pekar dock på att det brister i landstingets uppföljning av avtalet med SOS Alarm. De årliga utvärderingar som ska göras har inte blivit genomförda.

.