Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS testar nytt larmsystem

GÄVLEHösten 2003 kommer SOS i Gävle att tvingas byta lokaler.Det nuvarande operativsystemet har använts sedan 1988 och ska bytas ut nästa år.

- Det nya systemet blir lättare att hantera. Drifts- och underhållsarbetet förenklas också, säger drifttekniker Yngve Forsell.
På prov har räddningstjänsterna i Gävle och Hofors de två senaste månaderna fått sina larm via en ISDN-ledning i stället för genom telefonledningen.

Skrivna larm
Rent praktiskt innebär det att de får larmen skrivna på stora skyltar i stället för att höra SOS-operatörens röst.
- När jag skrivit klart larmet och skickar iväg det kan det gå till flera stationer samtidigt, säger Monica Gyllenskepp, som hoppas att även ambulanserna ska kunna larmas på det här sättet i framtiden.
Tidigare larmade man en brandstation åt gången vid flerstationslarm, och det tog mycket längre tid.
Det var i går som GD pratade med de två SOS-anställda efter den presskonferens som SOS Gävleborg kallat till för att marknadsföra ett personligt larm.
- Vi tror att äldre i framtiden vill bo kvar hemma i allt större utsträckning, sa affärsområdeschef Ove Dahlquist. I dag är vi vana att använda dator och mobiltelefon. Hur kan man använda sig av det i framtiden?
SOS att har arbetat fram ett personligt larm som kopplas till en mobiltelefon med en GPS-plutt. GPS-delen läser av var den som trycker på personlarmets larmknapp befinner sig och skickar ett sms-meddelande med koordinaterna till SOS.
Eftersom mobiler inte har täckning överallt kan larmet heller inte användas överallt.
Larmet har redan börjat användas av några få ensamarbetare.

MARIAM NARAGHI