Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sossarnas dubbelspel

Annons

Björn Frankson,

skriver kärnkraftens historia...

Under Tage Erlanders och Olof Palmes regeringar beslutades det att bygga 14 kärnkraftsaggregat i Sverige. Detta arbete påbörjades egentligen redan 1945 och efter några misslyckade försök med tungvattenreaktorer kunde den första reaktorn komma igång 1972 (Oskarshamn 1). En borgerlig regering tillträdde med Fälldin som statsminister 1976 och efter valförlust 1982 kom Palme tillbaka som statsminister. År 1985 kom så den 12:e reaktorn igång och utbyggnaden var färdig. Reaktorerna 13 och 14 projekterades aldrig då man befarade ett överskott av el.

Kärnkraftolyckan i Harrisburg 1979 lyfte fram säkerhetsfrågorna och det tidigare så kärnkraftvänliga S-partiet hotades av sprängning. En folkomröstning 1980 med tre alternativ, ett tydligt ja-alternativ med stöd av moderaterna fick 19 procent av rösterna, linje 2 som också var ett ja-alternativ fick 39 procent av rösterna med stöd av socialdemokraterna och folkpartiet och linje 3 som stöddes av dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna (vpk) och Centern fick också cirka 39 procent av rösterna. Linje 3 förordade en avveckling på 10 år av de 6 reaktorer som var igång. Kärnkraften skulle således vara avvecklad senast 1990. Vi vet hur det blev! Barsebäcks 2 reaktorer är avvecklade men de 10 övriga producerar el i en omfattning som vida överstiger vad man från början planerat för.

Nu anklagas Alliansen för att man vill fortsätta att bygga på det energisystem vi har. Det beslut som S, Mp och V tog för en tid några veckor sedan liknar motsvarar i stort linje 2 men utan något fastställande av tidpunkt för kärnkraftens avvecklande år 2010. Samtidigt är det i stort sett lika, motsvarar samtidigt också det som Alliansen har beslutat om.

Man säger också att man vill utveckla nya energisystem för Sverige baserade på biobränslen och vindkraft samt solenergi. Alliansregeringens överenskommelse innebär att de befintliga 10 reaktorerna skall utnyttjas och vidareutvecklas. Alliansregeringen vill således inte utveckla något nytt energisystem utan tycker att det vi har med vattenkraft och kärnkraft fungerar utmärkt. Men samtidigt vill alliansen också man satsa på alternativa bränslen och då framförallt på vindkraft. Vad är skillnaden?

Ända sedan folkomröstningen 1980 har Socialdemokraterna använt kärnkraftfrågan i ett dubbelt syfte. Samtidigt som man säger att man vill lägga ned den tekniskt föråldrade kärnkraften säger man att den ska vara kvar. Det ena säger man för att få med sig miljöpartister och vänsterpartister det andra för att lugna de egna LO-medlemmarna. Politisk fingerfärdighet på gränsen till hyckleri?

Björn Frankson,

Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel