Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spädbarnsvården kvar i länet

GÄVLEDet blir sannolikt inga neddragningar inom vården av för tidigt födda barn i Gävleborg.

Annons
Den utredning som ser över specialistvården i länet har mer eller mindre släppt tanken på stora förändringar inom det här området.
- De sparförslag vi kommer att lägga ska så lite som möjligt beröra den direkta patientvården, säger delprojektledare Carl-Åke Elmersjö.
Den så kallade dela-fördela-utredningen har pågått sedan i vintras och syftar till att se över specialistsjukvården vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Sparförslag på sammantaget 75 miljoner kronor ska tas fram. Ett av de områden som synats i sömmarna är neonatalvården, det vill säga vården av för tidigt födda barn och andra sjuka nyfödda barn.

Diskussioner
Neonatalavdelning finns både i Gävle och Hudiksvall och möjligheten att stänga den ena eller bägge har varit föremål för diskussion.
Inom den berörda professionen råder delade meningar. Ledningen för barnkliniken i Gävle ser gärna ser en koncentration till Gävle, något ledningen för barnkliniken i Hudiksvall bestämt motsätter sig.
Idén att centralisera verksamheten till Akademiska sjukhuset i Uppsala har inte väckt någon entusiasm, varken i Gävle, Hudiksvall eller Uppsala.
Enligt ett yttrande från professor Uwe Ewald, verksamhetschef vid neonatalkliniken i Uppsala, finns i dag inte resurser att ta över neonatalvården från Gävleborg. Det skulle krävas personalutökningar och investeringar för att en sådan centralisering skulle vara möjlig.
I dag är läget tvärtom så pressat i Uppsala att man i flera fall tvingats ta hjälp från Gävle för att kunna erbjuda länets egna barn basal neonatalvård. När dela-fördela-utredningen lägger sitt slutgiltiga sparförslag kommer det knappast att innehålla någon omstrukturering av neonatalvården.
- Nej, det ligger inga stora vinster i att flytta på den. Däremot är det viktigt att man tydliggör gränserna mellan vilken neonatalvård som ska bedrivas i Gävleborg och vilken som ska bedrivas på regionnivå, säger Carl-Åke Elmersjö.

Kvalitetsskäl
Av kvalitetsskäl är det nödvändigt att man håller fast vid att barn som behöver respiratorvård ska skickas till Uppsala eller annat regionsjukhus, framhåller han.
Vad man i stället ska dra in på för att få ihop de 75 miljoner kronorna är oklart. Lokaler och läkarjourer är två områden som ses över. De medicinska länsgrupperna har också presenterat några idéer som ska granskas ytterligare.
Utredningen fortsätter under september och i oktober ska ett färdigt förslag läggas fram.
Beslut ska fattas av landstingsfullmäktige men det kommer inte att ske i december som det tidigare var tänkt utan det blir i februari nästa år.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se