Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande dokumentär om tragisk slakt på delfiner

Dokumentärer har ofta ett syfte, dokumentärfilmare gör inte sällan filmer för att förändra världen. Många är tråkiga som en skollektion, men det finns en del som är roliga. Som Michael Moores till exempel. Nu finns det också en dokumentär som är som en thriller.

Det handlar om delfiner och startar i rasande fart i Japan, där en maskerad man visar oss runt i den lilla staden Taiji. I Taiji dödar man tusentals delfiner och det vill man undanhålla folkopinionen. Delfiner är nämligen populära djur i hela världen.

Den maskerade mannen heter Richard O’Barry och är före detta delfintränare, världens första delfintränare. Han tränade delfinen Flipper (egentligen tre delfiner) som var stjärna i TV-serien Flipper. Med den serien startade intresset för delfiner och det blev populärt med delfinarier i hela världen. Delfinerna fångas i Taiji i Japan och de som inte duger som artister dödas och blir mat.

Richard O’Barry har bytt sida och vill avslöja rovdriften och slakten. Det gör man i den här dokumentären.

Med rena 007-operationen lyckas man bryta sig igenom den hårda japanska bevakningen.

Med alla tekniska finesser tar man sig in i viken där delfinerna slaktas och får allt på film.

Att en delfintränare har bytt sida och vill befria alla delfiner från delfinarier i hela världen är en pikant detalj men inte hela historien.

Och delfinslakten är också bara en detalj. Det är betydligt större saker på gång. Snart finns inget liv alls i haven. Rovfisket fortsätter och i den här dokumentären pekas Japan ut som den stora boven.

Det finns nog många bovar bland alla fiskätare och valfångare genom åren, men nu är läget akut.

Och världssamfundet och politiker skyller på varann och små nationer säljer sig, röstar på japanska förslag om valjakt för att få japanska mutor. Det är ett smutsigt schackrande och under tiden skövlas haven.

Den trevliga delfinen är en symbol som ska stoppa mänsklig rovdrift. Och får Richard O’Barry som han vill läggs alla delfinarier ned för delfinerna lider av stress och begår till och med självmord.

Christina Hygge