Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande Gävlehistoria för yngre

GÄVLE Majken och Melker besöker Amir i Gävle. Det är en ny barnbok, späckad med fakta om Gävle, som författarna Marie-Louise Andersen och Ulrika Å Jondelius presenterade på stadsbiblioteket i går.


Två skolklasser är på plats för boksläppet. Längst fram i den lilla publiken på Kafé Edbom sitter Oscar Larsson och Rand Jalal från klass 4B på Lilla Sätraskolan.
De fick bland annat veta att utan Gavleån hade inget Gävle funnits. Om inte möbelsnickare Erlandsson hade somnat vid limkokningen hade inte norra Gävle stått i brand 1869. Och om inte slottspigan hängt tvätt på slottets vind med ett stearinljus i handen så hade det gamla slottet med tinnar och torn funnits kvar.
- Jo, den verkar spännande. Kul att få en bok, säger Rand och bläddrar lite.
Rand tycker bäst om just spännande böcker, avslöjar han, innan han och Oscar ilar i väg på fikabjudningen.
Det är Magnus Welander som står för illustrationerna i boken. Författarna Ulrika Å Jondelius och Marie-Louise Andersen kommer från Gävle respektive Örebro. Idén till boken är Marie-Louise Andersens. Till vardags är hon informationschef på kultur- och fritidsförvaltningen, vars chef Mats Öström ingår i redaktionen. Andra inblandade parter är Gävle stadsarkiv, länsmuseet, stadsbiblioteket, Invandrarcentrum i Gävle och barn- och ungdomsförvaltningen.

Boken handlar om Majken och Melker, som tar tåget till Gävle för att träffa bästisen Amir, som flyttat dit. Amir tar sedan med sina kompisar på upptäcktsfärd i Gävle. Boken är en faktabok för barn, kanske inte de yngsta, om Gävle. Den är full av foton, illustrationer och faktarutor om Gävle, förr och nu.
- Det fanns ingen sån här bok, där barn kan lära sig mer om Gävle på ett lättillgängligt sätt. Det som funnits är bara gamla hembygdsböcker från 50-talet. Jag tycker boken är viktig. För att bli stolt över sin stad som äldre behöver man kunskap och information som liten, säger Marie-Louise Andersen.
Hon säger att boken kommer att användas i undervisningen i skolan. Den kommer också att översätter till tre språk; arabiska, somaliska och det kurdiska språket sorani. Boken kommer även att presenteras på de tre språken under september, på Sätra Bibliotek och på Andersbergs bibliotek.

Sofia Öhlander