Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande teater väntar i höst

SANDVIKEN
Järbo får en egen föreställning när "Populärmusik från Vittula" spelas i Folkets hus. Och fullsatta bussar till höstens mest spännande teaterföreställning, Antigone som spelas i Iggesund. En nypremiär dessutom.

Teaterföreningarna i Sandviken och Hofors lägger fram ett spännande program för hösten. Först ut den 1 september är just Mikael Niemis "Populärmusik från Vittula" som Stig Östman gör en berättarföreställning av.

Antigone
Antigone med Kajsa Linderholm och Sven Wollter och i regi av Karl Seldahl gör ett gästspel i Iggesund några dagar i början av september. Det innebär nypremiär för Teater Oberons uppmärksammade föreställning som under våren spelades i ett skyddsrum under Vita Bergsparken i Stockholm.
Kajsa Linderholm berättar att man fastnade direkt för lokalerna i det gamla järnbruket. De sex föreställningarna ingår i firandet av Riksteaterns verksamhet.
Det finns ett stort intresse både i Sandviken och Hofors och man räknar med fullsatta bussar till Iggesund.
Men även på hemmaplan finns många tillfällen till teater. I både Sandviken och Hofors ges "Ondskan", Benny Haags monolog efter Jan Guillous bok, en bok som också blir film. Föreställningen har fem år på nacken. Benny Haag har gjort 517 framträdanden och fortfarande är efterfrågan stor.
Mer teater i Sandviken i september är "Jamen Benny", en familjeföreställning med Teater Pero.

Skolföreställningar

I oktober kommer Unga riks tillsammans med Upsala Stadsteater och Fryshuset med "Elektras systrar" som handlar om två unga kvinnor som kämpar med traditionella konventioner och mönster. Denna föreställning ges också som skolföreställning hela veckan för kommunens alla nior.
"Lisa Louise" som Teater Västmanland gjort succé med kommer till Sandviken. Majgull Axelsson står för manus och det handlar om kvinnomisshandel i dubbel bemärkelse. Föreställningen ges på Valhalla för att få en lokal där publiken kan sitta runt spelplatsen.
Annat i oktober är "Gifta vänner" med Johan Rheborg, en relationskomedi för den teaterovana.
Hofors har bara en föreställning i oktober. Det är "Shakespeare & Beckett" som kommer till Folkets hus. Björn Gustavsson och Tomas Hellberg framför varsin monolog.

Varieté i Hofors
I november får Sandviken "En kväll med Marcus Birro". Men det blir en eftermiddag, närmare bestämt en lördag på biblioteket. Marcus varvar dikter med personliga berättelser och tycker att poesi är rock. Musikteater blir det också när "Rigolettos dotter" kommer. Det är en modern version av Verdis opera.
Hofors teaterpublik går inte lottlös. Gävlebon och varietéartisten Johan Wellton framför sin "Fraktgods" på Folkets hus. Då blir det show med avancerad jonglering, både facklor och bollar kommer att fara i luften. Själva fraktgodset är den låda där Johan har all rekvisita showen behöver.

LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se