Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande tungviktsmöte

Watergateskandalen tvingade president Richard Nixon att bli den förste och ende amerikanske presidenten att avgå från sitt uppdrag i förtid. ”Frost/Nixon” bygger på den historiska intervjun mellan den brittiske tv-profilen David Frost och den före detta presidenten. Intervjun, som genomfördes sommaren 1977, anses av vissa vara den rättegång som Nixon aldrig ställdes inför efter att ha försökt mörklägga sin inblandning i skandalen.

Filmatiseringen av mötet inleds när Richard Nixon är på väg in i planet som ska ta honom från maktens Washington hem till den amerikanska västkusten. När Nixon, spelad av Frank Langella, vänder sig om för att vinka adjö tar en av tv-stationerna en närbild av hans ansikte. För en kort sekund faller Nixons fasad och det är bilden av en krossad man som får David Frost att under ett års tid kämpa för en intervju.

Handlingen centreras kring de båda kämparnas mål och insatser i striden som bara en dem kan vinna. Nixon, som vill återvinna väljarnas förtroende och återvända österut, ser den brittiske programledaren som ett harmlöst hjälpmedel.

Frost är å andra sidan beredd att satsa alla sina pengar och hela sin karriär i jakten på de tittarsiffror som en kritisk intervju med den avgående presidenten skulle inbringa.

”Frost/Nixon” handlar om maktmissbruk, ideologi och jakten på framgång. Men framför allt är filmen ett alldeles lysande personporträtt av två historiska män. Frank Langella använder ett sällan skådat kroppsspråk för att fånga den arroganta presidenten som slutligen inser att spelet är över.

Michael Sheen, som spelade Tony Blair i ”The Queen”, gör återigen en beundransvärd tolkning av en av Storbritanniens celebriteter. Förutom det historiska värdet är ”Frost/Nixon” en spännande skildring av Davids kamp mot Goliat.

Camilla Sundell/TT Spektra