Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara hundralappar i rätt bank

GÄVLENär börsen faller som ett lod och pensionspengarna går upp i rök kan det vara skönt att i alla fall få några kronor i ränta på sitt bankkonto.

Gefle Dagblad har jämfört åtta av våra vanligaste banker. Fyra banker med traditionella kontor, och fyra som huvudsakligen finns på Internet.
Det visar sig att det skiljer hundratals kronor i avgifter och flera procent i ränta mellan de olika bankerna.
Förutsättningarna för jämförelsen är ett nyöppnat lönekonto med ett anslutet bankkort. Vi förutsätter att man sällan har mer än 30 000 kronor på lönekontot.

Internet eller giro
Vi har jämfört vad det kostar att betala sina räkningar på Internet eller via privatgiro, samt förstås hur mycket ränta man får på sina pengar.
Bankkortet är i samtliga fall utom när det gäller Ica-banken Visakort. (Ica-banken erbjuder Mastercard). Med Visa kan man kostnadsfritt ta ut pengar i samtliga bankomater och minutenautomater i Sverige. Kortet fungerar även som betalningsmedel i många butiker, även utomlands.

Obegränsat till antal
Avgiften för Internetbank och privatgiro förutsätter ett obegränsat antal betalningar till post- och bankgiro.
Vissa av bankerna har erbjudanden som gör deras konton extra förmånliga om man till exempel har bolån eller sparkonto i samma bank. Vi har valt att inte ta hänsyn till detta i undersökningen.

MAGNUS LUNDQUIST