Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara och Slösa

I går kom ännu en undersökning som visar att förtroendet är starkt för statsminister Fredrik Reinfeldt. Rekordstarkt, till och med. Enligt Synovates senaste mätning har numera 52 procent av väljarna starkt eller mycket starkt förtroende för statsministern. Det är ett lyft på 12 procent på ett år.

För S-ledaren Mona Sahlin ser det däremot mörkare ut. Förtroendet för henne har rasat – från 38 procent till 30. Sahlin har dessutom en ovanligt svag ställning bland sina egna.

Reinfeldt borde alltså ha kunnat gå in i partiledarduellen i SVT:s Rakt på med KG Bergström på tisdagskvällen med stärkt självförtroende. Ändå blev debatten förvånansvärt jämn.

Reinfeldt lyckades avhålla sig från att verka nedlåtande, och Sahlin undvek att fastna i offerretoriken. Men ingen av dem fick heller debatten att lyfta. Sahlin är oansvarig med skattebetalarnas pengar, menade Reinfeldt, och Sahlin kontrade med att utmåla Reinfeldt som oengagerad. Skiljelinjerna är uppdragna. Moderaterna ser sig själva som Spara mot Socialdemokraternas Slösa.

I dagsläget tjänar regeringen på den dramaturgin. Ingen vet ju riktigt vad oppositionen gemensamt vill genomföra, mer än att den kräver kostsamma åtgärder. Bara genom att säga nej kan alliansen framstå som det trygga alternativet.

Men det är fortfarande ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval, en lång tid i politiken. Låt oss hoppas att Sahlin faktiskt lyckas samla oppositionen, att budskapen spetsas och blir mer konkreta. I kristider behövs en vass opposition.