Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spåravgift i Högbo kan strida mot lagen

Skidspåren i Högbo kan bli avgiftsbelagda.
Det kan strida mot lagen eftersom de går över mark där allemansrätten gäller.
– Självklart ska vi hålla oss inom lagens ramar, säger Hans-Peter Eriksson, vd på Högbo Bruk.

Som GD berättade i går har Högbo Bruks satsning på en pay and ski-anläggning inte burit sig ekonomiskt.

I år blev intäkterna dessutom mindre än premiäråret eftersom vintern har varit ovanligt snörik. Just nu skissar därför det kommunala ägarbolaget på lösningar för hur skidanläggningen ska kunna bära sig ekonomiskt.

Ett förslag som har diskuterats är att ta ut en mindre spåravgift från alla åkare. Inget är klubbat ännu men en eventuell avgift skulle bli betydligt mindre än den avgift som skidåkarna betalar för att få åka på det konstfrusna spåret i dag. Men att ta betalt av skidåkare kan vara ett brott mot lagen.

Saken har redan ställts på sin spets i Mora där kommunen planerade att låta skidåkare betala för att få åka på delar av Vasaloppsspåret. Planerna på att avgiftsbelägga åkning på mark som omfattades av allemansrätten fick en lokalpolitiker att fatta pennan och skriva till miljöministern Anders Carlgren.

I början av februari kom svaret. Det finns inte stöd i lagen för att ta ut entréavgifter till ”allemansrättsligt tillgänglig mark”. Undantagen är att markägare kan ta ut besöksavgifter för anläggningar som hopptorn eller iordningsställda lägerplatser. Men enligt ministern kan preparerade skidspår inte jämställas med sådana anläggningar.

Högbo Bruks vd Hans-Peter Eriksson konstaterar att de självklart ska hålla sig inom lagens ramar och säger att de ska ta del av alla lagar och regler som gäller innan de fattar några beslut.

– Men om vi inte får några intäkter så blir det svårt att upprätthålla samma kvalitet på spåren som vi har i dag, säger han.

Hans-Peter Eriksson påpekar att det tidigare var gratis att åka utför i Kungsberget men att liftkortsavgiften i dag är vedertagen.

– Om en skoter har åkt och jämnat till marken tycker jag inte att det är befogat att ta ut en avgift. Men om man framställer extra snö och har personal som jobbar med att preparera spåren mitt i natten är det en annan sak, säger han.

Utredningen om hur det blir med skidspåren i Högbo bruk blir troligen inte klar förrän i höst.

– Det är en omfattande process. Vi ska se över hela konceptet och vår förhoppning är att vi ska hitta en lösning som gör alla nöjda, säger Hans-Peter Eriksson.