Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spåren efter fiskarnas fiende

GÄVLE
Sälarna var snäppet före oss. Tomas Larsson, en av tre yrkesfiskare med fiskelicens för Yttre fjärden, fick en usel fångst i tisdags morse. Sälarna fick desto mer. Vi såg fyra sannolikt proppmätta sälar intill näten.

Så här tidigt på hösten är de väldigt skygga och dyker snabbt efter varje besök i vattenytan. I november brukar de vara mycket mer orädda.
- Sälarna har blivit fler för varje år. Så många så långt inne som i år har det inte funnits sedan jag började yrkesfiska 1985, säger Larsson.

Skeptisk
Artikelförfattaren har tillhört dem som varit skeptisk till fiskarnas uppgifter om att sälarna äter upp allt större andel av deras fångst. Och att problemet bara ökar.
Nu har jag med egna ögon sett att sälproblemen, i varje fall just nu i Yttre fjärden i Gävle, definitivt inte är mindre än vad som påstås.
Vi såg alltså fyra sälar alldeles invid några av de totalt 45 nät som Tomas tog upp den här morgonen runt om fjärden. Det längst in låg strax utanför terminalen vid Granudden, det längst ut nära Granskär i höjd med Engesbergsviken.
Totalt tvåtusensjuhundra meter siknät med 43 millimeters maskor inbringade uppskattningsvis tio kilo sik, lika stor vikt abborrar och tre kilo gös.
Plus något tiotal småströmmingar, norsar, mörtar, ett par simpor, en kinesisk trollhandskrabba och diverse annan småfisk samt smågösar som fick gå tillbaka till sitt rätta element.
Inte bara svarta huvuden i vattenytan något tiotal meter från fiskebåten visade oss att Tomas Larssons nät är populära smörgåsbord. Vi såg också massvis av smårester av sälarnas fiskfrossa. Delar av inälvor, stycken av ryggben och ett avätet sikhuvud följde med näten.
- För några år sedan fanns ofta halva sikarna kvar i näten. Nu äter de ofta hela fiskarna. Förr lät de gösarna vara i fred. Nu äter de också den fisken.

Gillar fett
Tomas Larsson konstaterar att sälarna gillar feta fiskar och ratar vitfiskar som mört och id.
- Öring och sik står överst på matsedeln. Och så strömming förstås. Förra året fick jag tre öringar i Yttre fjärden. Hittills i år har jag inte fått en enda. Öringarna verkar bli färre år från år trots alla utsättningar för att få ett nytt bestånd i Testeboån. Jag undrar vad det kan bero på, säger han.
Tomas Karlsson är ingen sälhatare, tvärtom.
- Jag gillar sälar men det blir fel när stammen är så stor att balansen i havet rubbas, säger han.
Tro inte att Karlsson bara gnäller om dålig fångst på grund av sälarna.
- Nej, sommaren var bra. Då fick jag skapligt i mina fem sälsäkra fällor. Jag och de flesta övriga fiskare tar upp fällorna i augusti för att slippa besvärande växtlighet. På höstarna är det ingen idé att sätta ut dem igen.
Han är också nöjd med sommarens strömmingsfiske.
Karlsson säger att sälproblemen i Gävlebukten började märkas 1984.
- Sen har fångsterna minskat år från år. För att kompensera det lägger jag i stället ut mer och mer nät, säger han.
Försöken att lura sälarna leder till väldigt olämpliga arbetstider och mycket extra arbete. Plus mycket extra körningar med fiskebåten Mona.

Byter plats
Karlsson skiftar plats dag från dag. När han lagt nät på Yttre fjärden är det otaktiskt att göra det igen nästa kväll. Då blir den fångsten betydligt mindre än om han väntar ett par dygn med att återvända.
När vi är med tar det sex timmar att plocka upp näten. Hemma i hamnen i Sikvik igen återstår att rensa fisken. Den här dagen är det ett snabbt jobb.
- Det klarar jag på tio minuter, säger han.
Sen ska han invänta sjörapporten i hopp om att kunna lägga nät efter höstlekande strömming utanför Eggegrund på kvällen. "Där fick kolleger bra med fisk i morse", konstaterar han.
Strömmingsskötarna får ligga i vattnet mellan en halv och högst två timmar. Får de ligga längre är sälarna framme och börjar kalasa.

Gett upp
Kjell Björk har också licens för fiske i Yttre fjärden. Han har till skillnad från Tomas Karlsson kapitulerat för sälarna.
- Det är ingen idé att fiska sik längre. I stället lägger jag nät i vassarna efter gädda, säger han
Björk berättar också om att en skeppare på en bogserbåt såg tio sälar samtidigt utanför lysbojen Prins Albert mellan oljekajen och Granuddsterminalen i förra veckan.
- Så länge det är så här spelar det ingen roll hur många miljoner som läggs ner på att skapa ett nytt öringsbestånd i Testeboån. Sälarna tar allt, hävdar han.