Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkad chef får 3,9 miljoner

GÄVLE
Den sparkade landstingsdirektören i Gävleborg, Tommy Löfgren, lämnar landstinget med ett avgångsvederlag på 3,9 miljoner kronor.

Annons
Det är kontentan av en uppgörelse som han träffat med landstinget.
- Det är mycket pengar och jag förstår om folk reagerar, men landstinget kan inte ledas av en person som saknar förtroende hos den politiska ledningen, säger finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s.

Bristande samsyn
Det var på hennes initiativ landstingsstyrelsen i juni entledigade Tommy Löfgren. Ingrid Liljegrääs ansåg att det rådde bristande samsyn mellan henne och Löfgren och att han inte skötte sina åligganden på det sätt hon förväntade.
Beslutet fattades med knapp marginal och stöddes endast av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.
Nu får landstinget betala priset för beslutet: 3,9 miljoner kronor. Summan, som är skattepliktig, kommer Tommy Löfgren att få när han avslutar sin anställning den 1 oktober.

Förordnande
Tommy Löfgren hade ett förordnande som landstingsdirektör som räckte hela 2005 ut. Dessutom hade han en tillsvidareanställning i landstinget i botten. Det hade alltså funnits möjlighet att låta Tommy Löfgren arbeta kvar med andra arbetsuppgifter. Men det var varken han eller landstinget intresserade av.
Det skulle vara svårt för en person som varit landstingets högste chefstjänsteman och fått sparken från den posten att gå in som "vanlig" handläggare eller utredare på landstingets ledningskontor, menar landstingsledningen.
- Någon annan skulle vara chef över Tommy och det skulle bli svårt för bägge, det är ganska lätt att föreställa sig, säger Ingrid Liljegrääs.
Lars Gustafsson, tillförordnad landstingsdirektör, har förhandlat med Tommy Löfgren om storleken på avgångsvederlaget.
- Utgångspunkten för diskussionerna har varit praxis i sådana här situationer, säger han. Avgångsvederlaget har beräknats utifrån den lön - 79 000 kronor i månaden plus förmåner - som Tommy Löfgren går miste om under tiden som var kvar på hans förordnande. Detta motsvarar 3,5 miljoner kronor. Därtill kommer värdet av den tillsvidareanställning som nu upphör, något som beräknats till 400 000 kronor.
I uppgörelsen ingår vidare att Tommy Löfgren får behålla den mobiltelefon han disponerat under sin anställning i landstinget. Däremot blir han av med abonnemanget.
Utöver detta kommer också innestående semesterersättning att betalas ut till Tommy Löfgren.
Att landstinget med sin skrala ekonomi nu låter nästan fyra miljoner kronor försvinna i väg på det här sättet kommer naturligtvis att möta reaktioner.
Ingrid Liljegrääs medger att "summan är jättestor" men hävdar hon var medveten om den här konsekvensen när hon såg till att Löfgren sparkades.

Måste ha förtroende
- Precis som i alla andra företag måste högste chefen ha förtroende hos styrelsen. Om det förtroendet inte finns skiljs personen från uppdraget, säger Ingrid Liljegrääs.
Oppositionen informerades i går om den uppgörelse som träffats med Tommy Löfgren.
Partierna har tidigare varit mycket kritiska till hur Löfgren behandlats och beklagar att hanteringen nu även drabbar skattebetalarna.
- Landstingets ledning har förstört en människas liv och förorsakat en totalt onödig kostnad för landstinget, säger Stig Zettlin, sjukvårdspartiets oppositionsråd.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34