Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav drabbar skolelever

SANDVIKEN
Färre lärare och ingen personalökning inom äldreomsorgen.
Det är ett par av konsekvenserna när Sandvikens kommun tvingas spara 60 miljoner kronor.

Annons
Däremot ska skoldaghem och ungdomsboende prioriteras.

Tänkte rekordsatsa
2000 fattade kommunfullmäktige i Sandviken ett beslut om ett åtgärdsprogram för att få kommunens ekonomi i balans. Detta efter flera år av negativa ekonomiska siffror. 70 miljoner kronor sparades och året efter hade kommunen en ekonomi i balans.
2001 och 2002 gav ett överskott på sammanlagt drygt 100 miljoner kronor. Det gjorde att kommunen förra året meddelade att man tänkte satsa rekordmycket pengar under 2003. Ytterligare 85 miljoner kronor fördelades ut till verksamheterna. Redan då visste man dock att det väntar tuffa tider.
- Men det kärva läget sträcker sig även in i 2005, det såg vi inte för ett år sedan, säger kommunalrådet Stefan Hedin.
Nu krävs alltså ytterligare en omgång av tuffa besparingar, 60 miljoner kronor på tre år. 30 miljoner ska sparas redan under 2004.
- Det är allvarligt men inte lika allvarligt som 1999-2000, säger Stefan Hedin.

Näsan över vattenytan
Han pekar på att kommunen trots allt har näsan över vattenytan tack vare att ekonomin är i balans. Han tycker också att projekt som Sandbacka park - där tillväxten är över förväntan - ger framtidstro, liksom att Sandvik har en mycket positiv utveckling.
- Vi har större förutsättningar att klara en lågkonjunktur nu än om vi inte hade gjort de tunga besparingarna för några år sedan.
Men under sommaren måste de olika förvaltningarna se över sina utgifter. Socialkontoret uppmanas att minska kostnaderna för hvb-placeringar. Kultur- och fritidsnämnden måste se över driften av sina anläggningar för att få än mer föreningsmedverkan, konstaterar kommunledningen bland annat.
- Vi är till exempel beredda att se över personaltätheten i skolan. Vi har en hög lärartäthet i dag och det måste vi se över nu när elevkullarna minskar, säger Stefan Hedin.

Viktiga investeringar
Kommunledningen pekar på några få men viktiga investeringar. Dit hör skoldaghem och ungdomsboende.
Skoldaghemmen ska vara till för barn med trassliga förhållanden. Man ska arbeta i mindre grupper och varva undervisning med fritid under längre dagar.
Ungdomsboende ska vara till för ungdomar med särskilda behov och är tänkt som ett alternativ till de mycket kostsamma hvb-placeringarna.
De båda satsningarna kommer att kosta omkring fem miljoner kronor men tanken är att de på sikt ska ge en besparing.
KARIN BERGKVIST