Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparkrav hotar bibliotek

En nedläggning av Björksätra bibliotek är en av de saker som politikerna diskuterar när kultur- och fritidsnämnden nu måste spara pengar.
– Det vore oerhört fel att göra ytterligare besparingar som drabbar barnen, säger bibliotekarien Eva Norrbelius Coleman.

Annons

Kommunfullmäktige beslutade i april att minska samtliga nämnders ramar för 2009 med två procent, till följd av den ekonomiska krisen.

För kultur- och fritidsnämndens del innebär det närmare två miljoner kronor mindre att lägga på exempelvis bibliotek, föreningar eller annan verksamhet som nämnden ansvarar för.

Enligt vad GD erfar måste nämnden dessutom spara ytterligare 2,4 miljoner kronor inför 2010 på grund av bland annat ökade kapitalkostnader för investeringar i Parkbadet och idrottshallen i Österfärnebo.

En av de lösningar som nu diskuteras är en nedläggning av Björksätra bibliotek, en av kommunens fem filialer till folkbiblioteket.

Filialbiblioteket ligger i Björksätraskolans lokaler, men har en egen ingång och är till för såväl elever som allmänhet. Så många som nio förskolor och fyra grundskolor använder regelbundet biblioteket som satsat mycket på barn med andra modersmål än svenska, exempelvis genom.

– Vi är ett oerhört välbesökt filialbibliotek och har lycktas särskilt bra med att fånga upp barn och ungdomar, säger Eva Norrbelius Coleman som jobbar heltid där tillsammans med assistenten Ann-Marie Öhlin.

Konsekvensen om biblioteket tvingas lägga ner menar de blir en sämre läsförståelse hos barnen. De är också oroliga för vad som ska hända när personalen inom Sandvikens förskolor och skolor minskas med upp emot 100 anställda.

– När skolpersonalen försvinner och barngrupperna blir större har det här biblioteket varit något av ett andningshål. Vad händer om inte vi finns till hands heller? undrar Eva Norrbelius Coleman.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström, S, vill ännu inte kommentera eventuella nedläggningsplaner.

– Men vi diskuterar alla möjligheter, säger han.