Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparplanen blev en flopp

Den plan som skulle peka ut färdriktningen för sjukvården i Gävleborg blev en flopp. Ett stort ansvar ligger på den politiska ledningen, medger i dag landstingsrådet Björn Brink, C.
– Vi hanterade inte planen på ett bra sätt, säger han.

När landstingets tjänstemannaledning med landstingsdirektör Svante Lönnbark i spetsen i april presenterade sin strategiska plan för länets sjukvård slog det ned som en bomb.

Tjänstemännen ville centralisera en stor del av sjukvården till Gävle och bland annat stänga BB i Hudiksvall och den akutmedicinska vården i Bollnäs. Detta var nödvändigt för att få en vårdstruktur som skulle hålla ekonomiskt och kvalitetsmässigt för framtiden, ansåg de.

Förslagen skapade stor oro och hätska stämningar i Hälsingland och överlevde bara några veckor. Sedan beslutade politikerna i S-C-MP-majoriteten att ”sätta ned foten” och avföra de svårsmälta förslagen från dagordningen.

Medan det i dag råder lättnad i Hälsingland är besvikelsen stor i landstingets tjänstemannaled. Mycket arbete gick åt till att ta fram en sparplan som politikerna nästan omedelbart sköt i sank.

Centerns landstingsråd Björn Brink säger att han förstår reaktionen.

– 150 personer gick in med liv och lust för detta. Det är klart att de är besvikna. Men så här är det i en politiskt styrd organisation. Det är i de politiska rummen besluten fattas. Vi kan inte göra alla glada, säger Björn Brink.

Att det gick som det gick är dock till stor del den politiska ledningens ansvar, menar han. Styrelsen borde redan från början gett tydligare direktiv till tjänstemännen. På det sättet hade man kunnat undvika att förslag som på förhand var dödsdömda kom på bordet. Det hade också besparat vårdpersonal och allmänhet onödig oro och ilska.

– Uppdraget till tjänstemännen kanske var lite för fritt, säger Björn Brink.

Även presentationen av planen kunde ha skötts bättre, tycker han. Materialet borde ha lagts fram för landstingsstyrelsen redan när det var klart i slutet av förra året. Att redovisningen sköts upp förklarades med att det då saknades en politisk majoritet som kunde ” ta hand om” planen. Men förhalningen var olycklig, anser Brink i dag. Det gjorde att förväntningarna steg och till slut nådde orimliga proportioner.

När planen slutligen lades fram fick allmänheten felaktigt bilden av att förslagen var politiskt förankrade och i princip redan beslutade.

– Vi måste vara självkritiska och konstatera att mycket kunde ha skötts bättre, säger Björn Brink.

Han och landstingsrådskollegan Ann Margret Knapp har haft en träff med tjänstemannaledningen där de här frågorna diskuterats.

– Efter det som hänt finns behov av en dialog mellan oss. Vi får dra lärdom av detta inför framtiden.