Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spektakulär stöldräd på Engeltofta

Efter lunchen passade tjuvar på att länsa Engeltoftas konferensvåning på värdeföremål.

En femåring som skulle kissa undrade varför farbröderna firade ner en massa saker till marken.

Då flydde tjuvarna i båt, men kunde gripas av polisen senare på kvällen.

Annons

Det var strax efter den mest upptagna tiden på Engeltofta, lunchen, som tjuvarna upptäcktes.

De hade gått från rum till rum på den tomma och övergivna konferensvåningen och samlat ihop allt av värde, som datorer och projektorer.

Sedan firade de ner stöldgodset till marken i en sladd.

Mitt i den pågående stölden gick en femårig pojke runt till anläggningens baksida för att kissa. Han berättade för sin pappa vad som hände. Pappan larmade polis, som snart var på plats.

Trots att gästerna försökte hålla de två tjuvarna kvar tills polisen hann fram lyckades duon ta sig till bryggan och fly i en båt.

Männen, som är 40-årsåldern och kända av polisen för liknande brott, efterspanades av Kustbevakningen.

Fredrik Bäckström är ansvarig på Engeltofta.

– Det blev uppståndelse mitt en annars lugn dag, säger han. De verkade vara höga på något och gick inte att hålla kvar. De hade försökt ta allt – sprit, datorer, projektorer och discjockey-utrustning, säger Fredrik Bäckström.

Tjuvarna, en 41-årig man och en 29-årig kumpan, satt tidigare under dagen och drack öl på Engeltofta i ett större sällskap.

De är redan identifierade eftersom personalen kände igen dem. Spaningarna efter dem fortsatte under kvällen.

Kustbevakningen hade fått larm om en misstänkt båt redan under eftermiddagen. När de sedan observerade en fartöverträdelse i Gavleån kunde de misstänkta gärningsmännen gripas. Då upptäcktes nämligen att båtföraren inte var nykter. Och redan tidigare hade båtens likhet med båten i Engeltofta noterats. Gärningsmännen togs strax efter 20 vid Gävle Strand.

– Den ena är omhändertagen för fylleri. Båda ska förhöras framåt natten när de nyktrat till, säger Christian Lundback, vakhavande befäl vid polisen.

Brottsrubriceringen är försök till stöld, eftersom gärningsmännen inte fick med sig någonting från Engeltofta. De är även misstänkta för narkotikabrott och andra stölder, som förundersökningsledare kommer att undersöka.